Agricultura ecològica

Unió de Pagesos denuncia que el preu que es paga pel raïm ecològic no és sostenible: "Es desprestigia l'agricultura"

El sindicat xifra en 367 euros per hectàrea la pèrdua d'ingressos d'una explotació ecològica respecte a una convencional

Pla general d'una vinya ecològica en plena tardor. ACN

Pla general d'una vinya ecològica en plena tardor. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unió de Pagesos denuncia que el preu del raïm i del vi ecològic en origen no és sostenible per als agricultors que hi han apostat. Pel sindicat, el fet que la indústria del vi i el cava defensi la vinya ecològica i que alhora fixi preus que no permeten assegurar la viabilitat de les explotacions és "fer demagògia", i fa una crida als consumidors i a les diferents institucions perquè actuïn. "S'està desprestigiant l'agricultura ecològica", ha lamentat un dels representants d'Unió de Pagesos, Ferran Mulet, en una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimecres. En aquest sentit, el sindicat xifra en 367 euros per hectàrea la pèrdua d'ingressos d'una explotació ecològica respecte a una convencional pel "baix preu" que rep la pagesia.

Segons defensa la Unió de Pagesos, els ajuts agroambientals de desenvolupament rural pagats per Europa, l'Estat i Catalunya són "insuficients per cobrir el lucre cessant i el sobrecost que té la producció ecològica respecte a la convencional". Pel que fa al preu que es paga en origen, el sindicat creu que els productors de vinya ecològica haurien de rebre com a mínim 70 cèntims per cada quilo de raïm, una xifra que actualment és de 42 cèntims de mitjana –pel raïm convencional es paguen 33 cèntims per quilo de mitjana-.

En la mateixa línia s'ha expressat el nou responsable nacional del sector de la vinya i el vi d'Unió de Pagesos, Josep Marrugat, qui ha assenyalat que s'està confonent "sostenibilitat amb ecologia". "No ens podem quedar a mitges i dir que la producció és sostenible [...] se'ns hauria de compensar", ha reblat. A més, el sindicat manifesta que la situació posa en perill una part important del sector vinícola català, ja que aproximadament el 30% de la producció total de raïm al país prové d'explotacions ecològiques.

L'associació, a més, reconeix que veu "amb preocupació" l'aposta que està fent el sector públic per fomentar el terme d'agricultura sostenible, i recorda que l'únic distintiu que identifica un producte ecològic és el símbol de l'eurofulla i el codi de certificació de l'entitat de control, que a Catalunya és el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE). "No ens podem quedar amb les paraules, perquè l'ecològic va més enllà", ha comentat Marrugat.

Els dos representants del sindicat han recordat que la temporada passada va ser especialment dura per l'afectació del míldiu i assenyala a les empreses compradores de raïm com els principals culpables de la situació. "Realment els costaria poc [pagar més pel raïm ecològic], perquè aquesta campanya de Nadal estan fent molts anuncis que són molt cars", han conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local