Exportacions

Una prova pilot de transport de cava per ferrocarril entre Catalunya i Alemanya constata un 92% menys d'emissions de CO2

El projecte recorre més de 1.400 quilòmetres entre Sant Sadurní d'Anoia i Alsheim

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El transport de cava per ferrocarril redueix un 92% les emissions de CO2 en comparació a l'ús de camions, segons una prova pilot feta entre Catalunya i Alemanya. Per tirar endavant l'assaig, s'han traslladat 11.100 litres de cava des del celler de Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia fins el municipi alemany d'Alsheim. Es tracta d'un trajecte de 1.434 quilòmetres, els quals s'han fet tots per tren excepte un centenar. Al mateix temps, amb aquesta prova pionera s'ha desplegat un sistema de traçabilitat i control de la temperatura del producte, i s'ha estrenat un mètode per disposar de la documentació del transport de forma electrònica. Aquesta digitalització ha suposat un estalvi del 24% del cost administratiu.

La iniciativa, emmarcada en el projecte TRAILS, l'han impulsat els clústers In-Move by Railgrup –presidit per CIMALSA- i INNOVI, conjuntament amb el Comitè de Serveis Multimodals i la col·laboració internacional del Clúster DITECFER, a través de l’European Railway Cluster Initiative (E.R.C.I.).

El cap de Planejament i Intermodalitat de CIMALSA, Simó Batlle, ha destacat que aquests enviaments "són sostenibles ambientalment i econòmicament", i ha avançat que la companyia pública preveu donar continuïtat al projecte per implicar les PIMES. "Al seu torn, el president de CIMALSA i del clúster ferroviari In-Move by Railgrup, Enric Ticó, ha assegurat que la iniciativa "mostra la necessitat d’impulsar i apostar pel ferrocarril com a opció de transport essencial".

Finalment, la responsable de medi ambient de Freixenet, Gloria Martí, ha aplaudit els resultats de la prova, que considera "esperançadors". "Com a companyia que exporta més del 80% del seu producte, seguirem explorant aquesta opció per contribuir en l’objectiu de reduir el nostre impacte ambiental i aconseguir una societat climàticament neutra”, ha afegit.

La Generalitat recorda que el projecte TRAILS té com a objectiu oferir a les empreses solucions ferroviàries sostenibles per reduir el trànsit per carretera i les emissions de CO2, fomentant el transport ferroviari multiproducte i multiclient. La iniciativa ha tingut un pressupost de 1,35 MEUR des del 2018 fins el 2021, cofinançats al 65% pel Programa POCTEFA, i amb la participació de 10 socis d’Occitània i Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local