12 vins amb nou segell

La DO Penedès aprova els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas

Finca Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes han estat els primers cellers autoritzats a utilitzar la categoria

La DO Penedès aprova els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas. DO Penedès

La DO Penedès aprova els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas. DO Penedès

El Consell Regulador de la DO Penedès ha aprovat els primers vins que vestiran en les seves etiquetes les categories de Vi de Mas i Gran Vi de Mas. En un ple celebrat a finals d’abril, es va acordar aprovar 12 vins (4 Gran Vi de Mas i 8 Vi de Mas) presentats per 5 cellers de la DO Penedès. Aquestes noves categories, presentades el novembre del 2021 dins del Pla Estratègic DO Penedès 2030, certifiquen les elaboracions de més qualitat de la DO Penedès, vinculades a una masia centenària i seguint uns estrictes processos d’elaboració.

12 vins de 5 cellers del Penedès

Els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas, han estat presentats per 5 cellers de referència de la DO Penedès: Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes. Són 6 vins blancs i 6 vins negres.

Viladellops
GRAN VI DE MAS  “PARANY CARINYENA”
VI DE MAS “TURÓ DE LES ABELLES GRANATXA NEGRE”
VI DE MAS “FINCA VILADELLOPS XAREL·LO 100 %”
VI DE MAS “FINCA VILADELLOPS SELECCIÓ GARNATXA NEGRE”

Mas Rodó
GRAN VI DE MAS “MAS RODÓ MACABEU”
VI DE MAS “MAS RODÓ MONTONEGA”
VI DE MAS “MAS RODÓ CABERNET SAUVIGNON”
VI DE MAS “MAS RODÓ RESERVA DE LA PROPIETAT”

Sumarroca
GRAN VI DE MAS “BORIA”
VI DE MAS “MARGER”

Alsina Sardà
GRAN VI DE MAS “FINCA LA BOLTANA XAREL·LO”

Huguet de Can Feixes
VI DE MAS “CAN FEIXES BLANC TRADICIÓ”

Gran Vi de Mas/Vi de Mas Excel·lència i reconeixement a la cultura vitivinícola del Penedès

La creació de les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas s’engloba dins de les accions que la DO Penedès està treballant per potenciar el reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i la tradició vitivinícola del territori amb el mas com a referència, així com que hagi rebut un ampli reconeixement dins del sector. Per tal de complir amb els criteris de la DO Penedès, el vi s’ha d’elaborar a partir de raïms de vinyes properes al mas, d’una finca propietat del celler o amb un contracte de gestió de mínim de 7 anys. Entre el mas –que ha de ser centenari, ben conservat i situat en un entorn d’alt valor paisatgístic– i les vinyes no hi podrà haver més de 2 quilòmetres lineals.

Les vinyes han de ser ecològiques, collides a mà i amb una edat mínima dels ceps de 10 anys en el cas del Vi de Mas i de 25 anys en el cas del Gran Vi de Mas. Els rendiments per hectàrea de vinya han de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès. Es potencien les varietats pròpies del Penedès i la criança ha de ser d’un mínim de 8 mesos en el cas dels vins blancs i 20 mesos en el cas dels negres. El model d’ampolla per aquests vins és la Borgonya i en l’etiquetatge apareix el nom tradicional del mas i l’anyada.

Més vins de la DO Penedès s’aniran sumant a la categoria Gran Vi de Mas/Vi de Mas

El Consell Regulador de la DO Penedès està treballant en la certificació de més vins que han presentat candidatura a ser Gran Vi de Mas i Vi de Mas. En propers plens del Consell s’aprovaran i es donaran a conèixer.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!