Converses a peu de vinya

Un llibre il·lustra les vivències de mig centenar de viticultores del Penedès

Vull visibilitzar-les, que s'empoderin i entenguin que no s'han de menystenir, afirma l'autora, Maria Rosa Ferré

Un llibre il·lustra les vivències de mig centenar de viticultores del Penedès. ACN

Un llibre il·lustra les vivències de mig centenar de viticultores del Penedès. ACN

Posar en valor el paper que ha jugat la dona al món de la vinya al llarg de nombroses generacions. Amb aquest objectiu, la fotògrafa Maria Rosa Ferré està treballant en el llibre 'Viticultores del Penedès; Converses a peu de vinya', on retrata les vivències de mig centenar de pageses vinculades al sector del vi. Ferré lamenta que sovint les viticultores "pensen que no són ningú, i sempre remeten als seus marits, fills o gendres a l'hora de resoldre qualsevol consulta sobre la finca". "Era imprescindible treure aquestes dones de l'anonimat", sosté l'autora, que assegura que s'ha proposat canviar el tarannà de les viticultores "per a què s'empoderin i entenguin que no s'han de menystenir".

'Viticultores del Penedès; Converses a peu de vinya' explica i il·lustra el mig centenar de converses que Ferré ha mantingut l'últim any i mig amb pageses d'arreu de la DO Penedès. "És gent empoderada i preciosa, i no totes són exclusivament pageses", explica l'autora, que detalla que les protagonistes tenen entre 22 i 91 anys.

Moltes d'elles treballen a la vinya però són advocades de professió, economistes o il·lustradores, entre altres. "Totes tenen en comú la seva estima per la terra i, un cop s'hi han dedicat, que no l'han abandonat", apunta.

Ferré ha conversat amb les viticultores durant hores per poder reunir després la seva història acompanyada de cinc fotografies, "les quals no són exclusivament treballant al camp". "Si no, seria molt avorrit", assegura, tot defensant que el llibre vol ser una plataforma per posar en valor la vida de totes aquestes dones. Relata que "n'hi ha que surten volant amb parapent, altres ballen el Ball de Gitanes de la Festa Major i altres potser estan passejant el gos".

L'autora considera que les converses amb les viticultores "es van convertir el petites teràpies" i celebra que, en més d'un cas, les entrevistades "ara es valoren molt més a si mateixes". Ferré explica que moltes d'elles "s'han expressat amb plors i llàgrimes" que han servit, diu, per fer aflorar valors "dels que no eren conscients".

El llibre que està acabant de perfilar Ferré sortirà a la venda a finals de novembre, moment en què culminarà un projecte que l'autora ha tirat endavant de forma totalment altruista, sense cap remuneració a canvi. Aquest dijous, la majoria de les entrevistades coincideixen en un acte a Vilafranca del Penedès per fer una fotografia de família, abans que el llibre entri a la impremta.

'Viticultores del Penedès; Converses a peu de vinya' serà presentat oficialment el 26 de novembre al Palau Robert de Barcelona, on hi haurà una exposició homònima amb una fotografia de cadascuna de les protagonistes. La mostra serà itinerant durant el 2023.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!