Ruta Urbana del Vi

Vilafranca del Penedès disposarà d’una ruta urbana per remarcar el caràcter vitivinícola de la ciutat

La ruta recorre el centre històric i l’eixample vilafranquí on es podran observar elements d’interès relacionats amb la cultura i l’economia del vi, que han modelat la ciutat al llarg dels dos darrers segles

Vilafranca del Penedès disposarà d’una ruta urbana per remarcar el caràcter vitivinícola de la ciutat. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca del Penedès disposarà d’una ruta urbana per remarcar el caràcter vitivinícola de la ciutat. Ajuntament de Vilafranca

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora de Turisme, Maria Dolors Rius, han presentat aquest matí a l’auditori de VINSEUM la que serà en els propers mesos una nova ruta turística a Vilafranca. Es tracta de “Vilafranca, Ruta Urbana del Vi”, un projecte que vol donar a conèixer el caràcter vitivinícola de la ciutat de manera singular, atractiva i innovadora.

La regidora de Turisme recordava que Vilafranca ja disposa de la ruta Camí del Vi que tracta la relació entre la vila urbana i el seu entorn agrícola,  la vinya i el vi. “Ara posem en marxa la Ruta Urbana del Vi, amb un recorregut de 3,5 km aproximadament, que transcorre pel nucli urbà, tot mantenint un llenguatge similar i coherència amb el Camí del Vi” explicava.

La ruta recorre el centre històric i l’eixample vilafranquí on es podran observar elements d’interès relacionats amb la cultura i l’economia del vi, que han modelat la ciutat al llarg dels dos darrers segles. El recorregut que uneix dues de les actuacions urbanes més importants dels darrers anys a Vilafranca del Penedès, la reurbanització del carrer del Comerç i la remodelació i ampliació del VINSEUM, permet observar un seguit de punts d’interès que posen en relleu la relació de Vilafranca amb el món vitivinícola.

Maria Dolors Rius remarcava que l’objectiu d’aquesta ruta és “donar a conèixer el caràcter vinícola de la ciutat de manera singular, atractiva i innovadora i es podrà resseguir autònomament. Per tota la ruta s’instal·laran un seguit d’elements, anomenats estacions, que evocaran el llegat i el patrimoni vitivinícola, atrauran a les persones que la visitin i les convidaran a parar atenció i reflexionar sobre l’entorn”.

9 estacions

Les diverses estacions quedaran distribuïdes de la manera següent, si bé algun d’ells pot variar la posició final.

-Oficina de Turisme. Accés i divulgació de la ruta. S’hi instal·larà un tòtem format per tres cubs retroil·luminats amb una alçada de 2,4m, amb imatges atractives i un plànol de la ruta urbana.
-VINSEUM. Divulgació de la ruta, de les estacions sensorials i del patrimoni de la vila. S’instal·larà un plànol de llautó o bronze, amb el relleu dels edificis rebaixats, encastat al paviment amb el recorregut de la ruta marcat.
-Plaça del Penedès. Imatges del passat vitivinícola vilafranquí.  S’instal·laran estructures de fusta de pi i acer corten que mostraran reproduccions d’imatges a gran escala de diferents escenes històriques relacionades amb el món de la vinya i el vi a Vilafranca i un plànol de la ruta.
-Rambla Nostra Senyora /passatge d’Alcover. L’Agrícol i el Casal. Es col·locaran murals de gran format en les parets i el sostre del passatge d’Alcover amb la reproducció de fotos, articles, cartells i documentació que recullin aspectes essencials de la història del Centre Agrícol i del Casal. Les imatges estaran il·luminades.
-Carrer del Casal. Cases de comparet, habitatges i tallers menestrals. Es situarà un monòlit amb la forma de les cases originals del carrer i elements evocadors dels oficis. Al terra, es deixarà a la vista una part del paviment de llambordes.
-Carrer d’Amàlia Soler. Estació Enològica. S’instal·larà un tòtem d’acer corten amb la forma de l’edifici original. Darrera de les finestres hi haurà imatges de l’interior: les aules, els laboratoris, la maquinària i els alumnes fent classe. També es reproduirà la imatge de l’edifici inicial.
-Carrer del Comerç. Els grans magatzems de vi i l’estació del ferrocarril de Vilafranca. S’instal·laran plafons en portes i finestres tapiades dels magatzems amb imatges antigues de l’interior de les naus i vistes del moll de càrrega de l’estació de tren en la passarel·la que uneix el carrer del Comerç amb l’estació, convidant el visitant a recórrer tot el carrer i a imaginar-se, a partir de les imatges, aquest passat construït al voltant del món de la vinya i el vi.
-Carrer del Comerç / av. Barcelona. Aquest és un dels punts d'accés principals a Vilafranca i inici del Comerç, on s’hi farà la instal·lació d’una fita de fusta i acer corten de la ruta.
-Plaça de la Creu de Santa Digna. L’arquitectura del carrer del Comerç. Hi haurà una instal·lació de grans dimensions (50 m de llarg) d’una maqueta simplificada a escala de les façanes del carrer del Comerç i les paraules “Vilafranca de Penedès”, fetes amb pedra sorrenca i amb els noms de les 12 naus històriques a terra amb acer corten.

La regidora posava en relleu que la ruta permetrà descobrir de forma didàctica, amena i lúdica “aspectes desconeguts de la història vitivinícola de Vilafranca, amb textos totalment inèdits i supervisats per historiadors, geògrafs i especialistes diversos”. A cada estació es podrà accedir a un codi QR per obtenir la traducció en anglès, francès i castellà, llenguatge Braille per a invidents.

Posar al descobert històries amagades

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull insistia amb aquesta nova ruta “en l’aposta de Vilafranca per un turisme cultural, que aporti recursos econòmics i no massificat. No som una ciutat turística però tenim molta història i moltes possibilitats”. L’alcalde explicava que hi ha moltes històries en aquesta ruta que estaven amagades i ara quedaran al descobert, “com l’antiga façana de l’Enològica que va ser així fins al anys 70 o el magnífic carrer del Comerç, amb 12 naus històriques. Si una persona amb passió i coneixements t’explica aquesta ruta, segur que la gaudeixes molt”.

Per Regull, aquesta ruta és una demostració de feina ben feta i que “ens dona potència com a ciutat perquè ens visiti gent per gaudir de Vilafranca i del Penedès”.

Vilafranca, Ruta Urbana del Vi té un pressupost d’uns 320.000 euros i s’anirà completant al llarg d’aquest any 2023. S’afegirà als altres productes que des del Servei de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca s’ofereixen per poder conèixer la història, el patrimoni material i l’entorn com la Ruta Modernista, la Ruta Medieval, el Bar a Vins, el Camí del Vi i l’Entre Vinyes, una fantàstica manera de conèixer passat i present de Vilafranca del Penedès.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local