El GTEVE reuneix a Vilafranca més de 70 investigadors amb el focus posat en la sostenibilitat i la innovació vitivinícola. INCAVI
Redacció |
Vilafranca del Penedès
08-05-2025 09:33
El Grup de Treball d'Experimentació en Viticultura i Enologia (GTEVE) ha celebrat la seva 37a jornada els dies 6 i 7 de maig a Vilafranca del Penedès, convertint la capital penedesenca en l’epicentre del debat científic sobre el futur del sector vitivinícola. Més de 70 investigadors de 20 centres de recerca d’arreu de l’Estat han participat en aquesta trobada, organitzada per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
Al llarg de dues jornades s’hi han presentat més de 40 ponències, set de les quals a càrrec de l’INCAVI, amb les últimes investigacions en viticultura i enologia. L’objectiu comú: abordar els grans reptes del sector davant el canvi climàtic, impulsar la sostenibilitat i avançar en la millora de la qualitat dels vins.
Investigació per a un futur més verd
Els treballs presentats han posat sobre la taula solucions pràctiques i innovadores per fer front als desafiaments actuals. Des de l’ús de productes naturals per combatre el míldiu, fins al control biològic de les malalties de la fusta de la vinya, passant per l’anàlisi de la pèrdua d’eficàcia de certs fungicides o la possibilitat de crear cellers “energia 0” aprofitant espais subterranis.
També s’ha debatut la integració de sistemes fotovoltaics a les vinyes i el rescat de varietats antigues més resistents a condicions climàtiques extremes, així com la gestió eficient de l’aigua i el paper del microbioma de la vinya.
Millora genètica i qualitat del raïm
Altres línies d’investigació destacades s’han centrat en el maneig de la vinya, amb estudis que analitzen com el sòl, el clima i les tècniques de cultiu afecten la qualitat del raïm. També s’han presentat avenços en la millora genètica de les varietats locals, clau per adaptar-se als nous escenaris climàtics i augmentar la resistència a malalties.
Un espai clau per al coneixement
Amb més de tres dècades d’història, el GTEVE continua consolidant-se com una eina essencial per a la transferència de coneixement científic i la cooperació entre institucions. Les jornades d’enguany han posat de manifest que la col·laboració entre recerca i territori és fonamental per garantir la competitivitat i la sostenibilitat d’un sector estratègic com és el vitivinícola.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!