Gastronomia

La mosca al nas

Una manera d'actuar que recorda molt l'estratègia de les malauradament freqüents fake news que tan de moda va posar l'expresident dels EUA Donald Trump

Ressenyes restaurants aplicació. Eix

Ressenyes restaurants aplicació. Eix

Fa ja uns anys, quan a les pàgines web de certs restaurants començaven a haver-hi recomanacions i crítiques gastronòmiques, bastants restauradors t'explicaven com determinada gent (ara en diríem "influencers") els proposava intercanviar crítiques favorables, a la seva pàgina web o la del restaurant, per algun dinar o sopar per la patilla. I ho feien amb un cert aire de resignació, tot al·legant una indefensió més que evident enfront de la barra o el morro d'aquells aprofitats que sabien explotar la necessitat del ram de destacar enfront de la competència i la por a alguna insídia que els fes perdre prestigi. I, a més, era clar que ho feien des de la impunitat d'un sistema de comunicació obert que, per sort, encara no havia inventat les xarxes i que, per tant, només podia llençar el missatge als quatre vents.

Avui, tot això, probablement, ha evolucionat. Per mal. Els missatges ja s'envien a les persones que, gràcies a la intel·ligència artificial, se sap de bell antuvi que poden ser sensibles a aquella informació. I a les que, per la raó que sigui, tenen el seu correu obert a tot allò que els puguin enviar en nom de la modernitat o d'una mala entesa sensibilitat.

D'aquí que, des de fa uns mesos, hagi començat a recelar de suposades notícies - generalment redactades en forma d'alertes i amb el suport explícit d'entitats científiques o de consum de les quals mai n'havia sentit a dir res - que parlen de problemes de consum en determinats productes de certes marques comercials. Des de presència de restes metàl·liques en alguns llegums envasats a detecció de certes substàncies prohibides o tòxiques en altres productes. Sempre deixant a l'aire la sensació que aquella marca en concret, generalment associada a una cadena de supermercats, no és de fiar, i que el millor que podem fer és canviar de marca i cadena.

Una manera d'actuar que recorda molt l'estratègia de les malauradament freqüents "fake news" que tan de moda va posar l'expresident dels EUA Donald Trump i que, en el fons, no deixen de ser aquells "M'han dit què..." dels parents vells i solters de la nostra infantesa.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local