cuina

Granja de pollets. ACN / Salvador Miret
Gastronomia

La carn de cada dia

Que llegir no ens faci perdre el fet d'escriure. I la polèmica sobre la carn roja no ens faci perdre perspectiva sobre el que mengem

  • Francesc Murgadas |
  • 19-01-2022
Eix
Gastronomia

Renovar-se o morir

De fet, ja en tenim un exemple històric amb la creació del restaurant a França arran de la revolució que feu fora Lluís XVI

  • Francesc Murgadas |
  • 28-12-2021
Escudella. ACN
Gastronomia

Els àpats de Nadal

Utilitzo el plural intencionadament. Perquè, per poc que reflexioneu, constatareu que els menús de Nadal i Sant Esteve constituïen una unitat que després, cada casa repartia al seu gust

  • Francesc Murgadas |
  • 16-12-2021
Gastronomia

Temps de bolets

Ara, al meu entendre, hi ha tres grups de bolets clarament diferenciats

  • Francesc Murgadas |
  • 01-12-2021
Vi novell. Eix
Vins

El refranyer

Si féssim cas del que recitaven cada any els nostres avis, els porcs serien ja botifarres i les botes de vi estarien plenes i tapades. "Per Sant Martí, mata el porc i tapa el vi"

  • Francesc Murgadas |
  • 16-11-2021
Eix
Gastronomia

Peix senzill

Com ja haureu deduït, el concepte "senzill" anava inicialment i bàsic adreçat al preu del producte genèric. Una galera mai podia -semblava- competir amb una gamba. Encara que, a la cassola, les diferències es reduïssin

  • Francesc Murgadas |
  • 06-11-2021
El fricandó és el plat favorit dels catalans del 2021, segons el concurs de la revista 'Cuina'. PARTEE / COOK-ID
Gastronomia

El plat favorit dels catalans

La selecció de plats presentats a votació és força eclèctica, anant de la sumptuosa sarsuela a la modesta ensalada russa i de les selectives galtes de porc als omnipresents i diversificats canelons

  • Francesc Murgadas |
  • 21-10-2021
Varietats de tomàquets i altres hortalisses exposades a la I Fira de la Tomaca del Priorat a Falset. ACN / Mar Rovira
Gastronomia

El temps del rebost

Tot juga a favor nostre. La fruita de pinyol, el tomàquet, la ceba i moltes altres verdures estan en el seu millor moment de maduració. I fruit de la sobreproducció, a un preu més que raonable

  • Francesc Murgadas |
  • 03-09-2021
Tomàquets. Eix
Gastronomia

L'any del tomàquet

Si encara no heu sucumbit a la telecomanda i al repartidor duent-vos l'encàrrec de fruita i verdura, segur que ho heu notat

  • Francesc Murgadas |
  • 28-07-2021
Eix
Gastronomia

Seguretat alimentària

Llegeixo una notícia que afirma que el 70% d'allò que mengem ens arriba de l'estranger

  • Francesc Murgadas |
  • 14-07-2021
Gastronomia

Les quatre regles

Com a les matemàtiques, la cuina té quatre regles bàsiques que tots hauríem de dominar i practicar

  • Francesc Murgadas |
  • 01-07-2021
Revista Cuina. Eix
Gastronomia

20 anys de cuina

I sobretot en català. És del que pot presumir la revista "Cuina" que, a més, treu a la llum la revista núm. 250

  • Francesc Murgadas |
  • 02-06-2021
Gastronomia

Contradiccions

Sempre ens havien dit que el menjar era un premi que calia guanyar amb la suor del nostre front. Exemplificat en el pa, però que igual podia valer per uns musclos al vapor, uns espinacs bullits o un indiot rostit

  • Francesc Murgadas |
  • 13-05-2021
Alvocat i mango. Eix
Gastronomia

A. P. M.

No us heu equivocat. No esteu a la secció de televisió, sinó a la de cuina. Però és que avui m'agradaria reflexionar sobre tres productes -Alvocat, Papaia i Mango- que lentament s'han fet els reis de la verduleria/fruiteria

  • Francesc Murgadas |
  • 30-04-2021
Plats preparats envasats. Eix
Gastronomia

Reciclem a fons

Ens omplim la boca presumint de reciclar amb les bosses o les ampolles sense adonar-nos que sovint, quan mengem en un envàs de plàstic d’un sol ús i utilitzant uns coberts també de plàstic i d’un ús, el concepte desapareix

  • Francesc Murgadas |
  • 14-04-2021
Gastronomia

Canvis perillosos

Els antropòlegs anuncien canvis a dojo. Canvis que en la majoria dels casos -i no penso només en la mascareta- venen per quedar-se. La gastronomia no podia quedar-ne al marge

  • Francesc Murgadas |
  • 01-04-2021

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!