Terrasses

Soroll als barris de Vilanova i la Geltrú

Soroll als barris de Vilanova i la Geltrú. EIX

Soroll als barris de Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vivim la sortida de la pandèmia amb alguns canvis singulars en la recuperació de la vida a la ciutat. L'acumulació de persones a l'espai públic i el seu comportament – l'estada davant els locals per fumar o a la sortida de les discoteques- l'ús de monopatins i les brigades de neteja nocturna... són algunes de les principals fonts de soroll que ha fet que es visquin episodis de vulneració del dret al descans dels veïns i veïnes a algunes zones de la ciutat.

S'està produint cada cop més un ús intensiu de l'espai públic, a causa de les preferències de la ciutadania per fer més vida al carrer, per l'arribada d'una primavera i estiu especialment calorosos que fa que la gent prefereixi i necessiti estar més fora de casa i sobretot s'ha incrementat la demanda i oferta d'oci i lleure a l'aire lliure, com hem vist amb l'activitat de les terrasses de bars i restaurants.

Existeix evidència científica que demostra l'impacte del soroll en la salut i qualitat de vida de les persones. El soroll ambiental, especialment el soroll nocturn, representa un dels problemes més greus que afecta la salut i la qualitat de vida de les persones que viuen a les ciutats. Provoca trastorns en el son que poden anar associats a un deteriorament psicològic i emocional, efectes adversos a escala de desenvolupament cognitiu – especialment en l'etapa infantil-, i canvis negatius en el comportament social (increment de l'agressivitat). La pertorbació del son també pot provocar efectes en la salut física incrementant-se els casos de cardiopaties isquèmiques de cor.

Malauradament, hi ha més soroll al carrer i no ens podem quedar de braços caiguts, cal activar mesures, com anar reduint el trànsit als carrers cèntrics que és la principal font de soroll a la ciutat i toca esforçar-se més en la segona font de soroll a la ciutat: l'oci nocturn. En aquest sentit, cal ser curoses i treballar des de la corresponsabilitat per a compatibilitzar i equilibrar bé l'activitat de gaudi i oci al carrer amb el descans de veïns i veïnes.

Des de Vilanova en Comú proposem un seguit de mesures que faria bé el govern i l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú d’activar ràpidament.
Primer, definir Zones Acústicament tensades en Horari Nocturn – abreujadament ZAT-, com són la façana marítima i el barri de la Geltrú,...

A cada ZAT hi haurà un pla específic, concret i adaptat a la mateixa zona i a la problemàtica i amb la participació i col·laboració de les entitats veïnals i del barri i els establiments de la zona. Podrà incloure mesures com ara: reduir l'horari de terrasses; poder tancar abans els establiments comercials que venen alcohol, incorporar agents promotors de sensibilització, reduir el nombre d'activitats en l'espai públic, avançar horari de neteja i baldeig, incrementar el control de la Policia Local sobre els botellades.... A més, ha de contemplar que els veïns i veïnes de les zones tensades gaudiran i podran acollir-se a ajuts específics municipals de rehabilitació per aïllar millor els habitatges.

En segon lloc, cal definir Àrees d'especial saturació de Terrasses amb la participació també de les entitats veïnals i del sector de la restauració i que  l'Ordenança Municipal de Terrasses les reguli de manera que es pugui equilibrar molt acuradament les llicències i permisos d'ocupació.  A la vegada, cal exercir i reforçar un bon control d’inspecció i de procediment sancionador i de retirada de terrasses pels grans incomplidors.
Poc a poc, hem començat recuperar el ritme, l’activitat  i la VIDA a Vilanova i la Geltrú però això no ha de suposar cap passa en rere, ni ha d’anar en detriment de la nostra bona salut ambiental, un indispensable Bé Comú, del tenim dret i mereixem gaudir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local