Diàlegs x VNG

Turisme: oportunitats de creixement per a Vilanova i la Geltrú

El passat divendres va tenir lloc una nova edició dels «Diàlegs x VNG» organitzat pel PSC de Vilanova i la Geltrú. PSC

El passat divendres va tenir lloc una nova edició dels «Diàlegs x VNG» organitzat pel PSC de Vilanova i la Geltrú. PSC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat divendres va tenir lloc una nova edició dels «Diàlegs x VNG» organitzat pel PSC de Vilanova i la Geltrú. En aquesta ocasió, el tema de reflexió va ser el turisme i el posicionament que té i que hauria de tenir la nostra ciutat en aquest important sector econòmic. Ens van acompanyar el Francesc Vila, el Carlos Alcover, el Carles Rabaneda i la Núria Nicolau en un interessant diàleg que va ser moderat per l’Isidre Also.

El turisme ha estat una qüestió que a Vilanova i la Geltrú ha generat molt de debat. Un sector, davant el possible desenvolupament del qual, una part de la ciutadania i també dels responsables polítics, han mostrat reticències al llarg dels anys. Hem estat, com a ciutat, erràtics en quant a la promoció turística, tímids en mostrar-nos al món i reticents al creixement turístic.

No obstant, el turisme és una activitat tractora que n’impulsa d’altres com el comerç, el patrimoni, la cultura, la gastronomia o l’esport i que a Catalunya representa un 12% del PIB i un 13% de l’ocupació laboral.

Per tant, un sector que, des del meu punt de vista, cal que cuidem i treballem per fer créixer de manera decidida a la nostra ciutat. Ens queda molt camp per córrer i és una oportunitat que no podem deixar passar. Això no vol dir, però, centrar-nos en el turisme com a únic motor econòmic de la ciutat que, com han demostrat les crisis econòmiques dels darrers anys, ha de tenir una economia diversificada per ser forta davant les davallades econòmiques. No obstant, això no pot ser l’excusa per continuar tenint una actitud tèbia davant el turisme.

Perquè la nostra ciutat, vulguem o no, situada entre dos pols turístics, com són Barcelona i Tarragona, i propera a les grans infraestructures de comunicació, és turística i el turisme és una oportunitat de desenvolupament econòmica, de generació de riquesa i de llocs de treball que no podem deixar escapar.

Per fer-ho tenim l’essencial, un bon punt de partida, com la proximitat amb Barcelona una marca turística internacional de primer ordre i un entorn que ofereix productes turístics molt desitjats com la platja, la gastronomia, l’esport o la cultura. La marca Barcelona no és una competència per la nostra ciutat. Al contrari és una oportunitat que cal aprofitar per atraure visitants i turistes i cal estar presents als esdeveniments internacionals com a Ajuntament, de la mà d’altres institucions i comptant amb la presència dels empresaris del sector.

Aquest entorn del que parlava, però, ha d’estar cuidat. Per ser atractius és evident que necessitem una ciutat neta i ordenada, també una ciutat ben planificada. En aquest sentit doncs, és imprescindible pensar bé la ciutat tant pel gaudi dels residents com dels turistes, així com, estar preparats per fer front a les externalitats negatives que genera la concentració de persones planificant un increment de la neteja o de la seguretat, per exemple. I treballant per fer possible un turisme sostenible mediambientalment i socialment i responsable amb l’entorn i amb la població resident.

D’altra banda, és imprescindible sumar. La col·laboració públic-privada és essencial en el sector turístic i és una col·laboració que no pot ser puntual sinó que cal que sigui permanent. És per això que la nostra ciutat necessita crear una comissió, un òrgan institucional impulsat des de l’Ajuntament, i format per Ajuntament, empresaris i veïns per tal de debatre, treballar conjuntament i consensuar estratègies de creixement del sector,  cercant equilibris i treballant per aconseguir un bon producte turístic, definir quina destinació volem ser i dissenyar fórmules per fer-nos veure i mostrar-nos com a ciutat. Un espai regulat pel sector públic però liderat pel sector privat que té la sensibilitat i el coneixement profund de l’activitat.

Una feina que també ens hauria de servir per canviar aquesta actitud individual i col·lectiva encara existent a la nostra ciutat de posar-nos d’esquena al turisme. Perquè si volem ser atractius, sens dubte, cal que siguem acollidors.

Finalment, hem d’afrontar també revisant les regulacions existents, pel que fa als habitatges turístics, ja que, no tots els que actualment tenen llicència operen com a tals i, especialment, per fer front al gran handicap del turisme a la nostra ciutat que és la manca de llits.

En definitiva, ens cal treballar per fer de la nostra ciutat una veritable destinació turística atractiva, en què veïns, institucions i sector privat comparteixin objectius, amb qualitat per als residents i per als visitants i capaç de créixer en un turisme sostenible que generi llocs de treball i prosperitat.

Juan Luis Ruiz
PSC Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local