Política municipal

Els republicans de Vilanova i la Geltrú parlem d’un model de ciutat amable

Imatge de la xerrada 'Vilanova, Ciutat amable'. Eix

Imatge de la xerrada 'Vilanova, Ciutat amable'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dimarts al vespre, va tenir lloc la primera edició d’una sèrie de tres actes que organitza Esquerra Republicana de Catalunya de Vilanova i la Geltrú. En aquesta primera ocasió, vam parlar sobre models de ciutat amable i els grans reptes de futur per la nostra ciutat. Gràcies a la nombrosa assistència d’un públic divers, es va generar una conversa molt rica en els continguts que els ponents van exposar.

L’acte va comptar amb la participació de Joan Ventura, president de la secció local del partit; Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Isaac Peraire, director de l’Agència Catalana de Residus; Alba Gordó, regidora de sostenibilitat a l’Ajuntament de Sant Cugat; i, en modalitat telemàtica, el regidor Xaquín Moreda a l’Ajuntament de Pontevedra, del partit Bloc Nacionalista Gallec.

Ciutat amable ha estat un acte on s’ha brindat la oportunitat de parlar sobre la Vilanova i la Geltrú del futur. “Som molt conscients que cal un canvi en la forma de concebre i viure les ciutats” defensa l’alcaldessa Olga Arnau. Des d’Esquerra Republicana, “creiem en un model de ciutat que sigui més amable, de convivència entre el medi natural i les persones que hi viuen, més segura i, per tant, parlem de millorar els estàndards de qualitat de vida de les persones que viuen a Vilanova i la Geltrú”.

L’alcaldessa Olga Arnau, ha resumit totes les accions relacionades a la mobilitat sostenible, l’accessibilitat i l’enllumenat públic. També ha fet referència a grans reptes de ciutat com la recollida d’escombraries i la importància de tenir una ciutat que assoleixi com a mínim, els estàndards europeus més baixos del 62%. “A Vilanova i la Geltrú reciclem en un 28%, una de les pitjors ciutats del país”. És, segons Arnau, “una prioritat, sense cap mena de dubte, aconseguir una mobilitat encara més sostenible i activa, i una ciutat més neta i segura per tothom sempre, amb el consens dels agents socials i econòmics de la ciutat”.

Isaac Peraire, ha defensat que “un canvi de model tant gran, com és de la recollida selectiva al model porta-a-porta, necessita temps i governs amb valentia i determinació per prendre mesures que, en un primer moment, poden no ser molt populars”. Fa gairebé 20 anys, es va instaurar el primer porta-a-porta al país. Peraire explica que “ara, ha arribat el moment, que les ciutats grans facin grans passos i, gràcies a governs com el de l’Olga Arnau, això serà possible, però es necessita temps”. Finalment, ha defensat que el porta-a-porta és un model d’alta eficiència, per tant, és costós i, un model maltractat pels partits polítics en vista de les eleccions. Però els models de baixa eficiència acaben sent encara més costosos.

Alba Gordó, ha explicat com es va produir el canvi en les noves formes de mobilitat dins la ciutat. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones, a Sant Cugat han “reduït la quantitat de cotxes que passen pel centre i les persones estan convençudes de que ara hi ha més seguretat i tranquil·litat”. La bona rebuda en el canvi de concepció, ha facilitat la tasca del govern en l’assoliment d’aquest objectiu comú global en defensa de formes de vida més sostenibles per cuidar del nostre planeta.

Xaquín Moreda, connectat de forma telemàtica, ha realitzat una presentació molt detallada sobre el procés de transformació que van dur a terme a la ciutat de Pontevedra. Un procés que va començar l’any 1999 i que ha implicat 12 anys d’estudi i 23 anys d’execució. “Un model transversal que tenia per objectiu recuperar l’espai públic i millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen”. De l’any 1999 al 2022 hi ha hagut una reducció dràstica del tràfic amb el “canvi de paradigma subordinant la mobilitat a la ciutat que aspiraven”. Calia invertir la piràmide de prioritats a la mobilitat posant els vianants i els mitjans per la mobilitat reduïda per damunt de les demés formes de mobilitat. “L’objectiu ha estat sempre, que les persones gaudeixin de l’espai públic”.

L’acte va finalitzar amb molt bones sensacions per part del públic i amb una conclusió per part dels ponents molt determinant: els grans canvis necessiten temps i planificació. Olga Arnau va defensar que “quan tractem les necessitats de les persones fem política per posar-hi solucions, però el que no hem de fer mai, és partidisme”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local