Personalitat

Identitat social i salut mental

Ramat d'ovelles. Eix

Ramat d'ovelles. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Se t'ensenyen els costums i tradicions locals i com els has de seguir. Probablement, se t'inculca també una religió, una ideologia política, o totes dues coses. Tot això t'ho transmeten la teva gent gran, que sap millor que tu com funciona el món i el que et convé.

Amb els teus iguals la cosa tampoc no canvia gaire. Has de jugar als seus jocs, escoltar la seva música, vestir com ells, parlar com ells. T'has de riure del que o de qui ells riuen. T'has d'enfadar amb allò que o amb qui ells s'enfaden. Els temes de conversa també et solen venir impostos: esports, sèries, pel·lícules. Si es tracta de temes delicats, com la política, no et pots sortir dels estàndards dels teus interlocutors, o ells dels teus. I no parlem de les xarxes socials, cal comentar alguna cosa sobre les xarxes socials?

Se t'intenta vendre un munt de coses que molts altres tenen o fan. Fins i tot per ser diferent et diuen com ho has de ser. Com t'has de vestir si ets això o allò altre, quin cotxe tenen les persones com tu, a quina casa has d'aspirar, com l'has de decorar. Has de tenir aquest rellotge o fer servir aquest perfum. Com? Què no tens tatuatges? Ni pírcings? Però tu d'on surts?

És cert que alguns es rebel·len contra això, però la cosa no els sol sortir gaire bé. Ningú es dedica a educar rebels, han d'improvisar, i ho solen fer seguint també pautes de conducta estandarditzades. Quan els rebels s'uneixen en grups, ho fan també sota una ideologia que tothom ha de seguir.

La cosa té una explicació ben senzilla: neixes en una comunitat ja formada, amb els usos i els costums. Si vols integrar-t'hi, has de ser com ells. Pots treure moltes coses a la gent, però compte, ni se t'acudeixi atacar els seus costums, i encara menys les seves tradicions. I una manera d'atacar aquestes coses és simplement no participant-hi, perquè això farà que desapareguin, si altres segueixen el teu exemple.

A l'antiguitat, això tenia greus conseqüències per als rebels. En el pitjor dels casos t'executaven de manera exemplar, en el millor, t'expulsaven de la comunitat i possiblement acabaries els teus dies vagabundejant pels camins, mort per algun assaltant, o devorat per alguna fera.

Les societats actuals són més grans i diverses, les coses ja no són tan tremendes. Si t'expulsen d'algun grup, o no t'hi sents a gust, no has de buscar-te un altre de diferent del que et puguis adaptar millor. Fins i tot pots pertànyer a grups diferents de diversos àmbits de la vida. Però sempre has de complir amb uns estàndards.

Tot això és el que conforma l'anomenada identitat social. La identitat personal és el que pugui quedar de tu una vegada que treus tots aquests usos, idees i costums. Allò que viatja amb tu de comunitat en comunitat, de grup a grup. El que podríem anomenar la teva personalitat.

La identitat social i la personal competeixen l'una amb l'altra. Els recursos de la teva ment són limitats, els teus desitjos i preferències i els desitjos i preferències que heu de tenir segons els altres no són sempre compatibles. El procés de socialització comença quan neixes. Ets tu sol contra el món. Ni tan sols encara que les teves persones més properes es preocupin amb èxit que desenvolupis una personalitat pròpia et podran alliberar de la influència de la resta. I la resta és molta gent. I tenen molts mitjans. El més normal és que la teva identitat social domini la personal amb diferència. Vius apuntalat per la societat, pel teu entorn.

La vida no és pas fàcil. Tenim moltes pressions per part de la Natura. I moltes més per part de la societat a la qual vivim. Moltes persones acaben sobrepassades pel pes de les seves circumstàncies vitals i les seves ments es desequilibren. A més del trastorn i del patiment que això els ocasiona, el seu comportament es comença a tornar més i més estrany per als altres. El resultat és que deixes de complir els estàndards i el grau d'acceptació dels altres comença a disminuir.

Arriba un moment en què la majoria et rebutja del tot. Aquells que es continuen preocupant per tu es troben sobrepassats. No tenen ni idea de què fer, ningú els ha ensenyat, i a ells, per descomptat, no els ha passat per alt aprendre pel seu compte, així no és com es fan les coses. El problema per a tu s'agreuja: totes aquestes bastides d'identitat social que estaven sostenint drets la teva feble identitat personal es retiren. Amb el que et queda de personalitat no pots fer front als teus greus problemes. Així que et trenques i t'esfondres.

Si no t'has suïcidat, acabaràs internat a un psiquiàtric. Avui dia això és moltes vegades una sort. Fins no fa molt era una condemna perpètua. La societat ha afavorit la feblesa i n'ha creat moltes de les circumstàncies que t'han portat fins a aquest punt, però almenys intenta tornar-te a la normalitat.

Quan per fi tornes de nou a la normalitat, és fàcil que les coses no tornin a ser com abans. En moltes ocasions ens trobem amb l'estigma de la sospita. A saber que es posa a fer aquest en el moment menys pensat. Ja ets sospitós d'estar fora de la norma com a mínim. Si t'han quedat seqüeles que assenyalin pel que has passat, ja no cal ni dir-ho.

Actualment, la salut mental està de moda i hi ha una preocupació creixent per això de l'estigma. Molts famosos es llancen a explicar en públic les seves experiències. També pateixen molta pressió, i també es trenquen, com tothom. Esperem que això canviï la visió que té la gent dels trastorns mentals, però em temo que passarà com a l'acudit: "-Pare, crec que sóc gai. – Però veurem, fill, tu guanyes molta pasta? Tens un trepitjat i un cotxe? – Doncs no, res d'això. – Doncs aleshores tu no ets gai, tu ets marieta."

Novament ens trobem amb l'enfocament social exemplaritzant. Com que els famosos es tornen bojos i no passa res, doncs tampoc no passa res perquè s'hagi tornat boig el fill del veí. Però això no funciona així. Estem parlant dos àmbits diferents: l'àmbit dels líders i l'àmbit dels seguidors.

Som éssers socials, i això és indiscutible. No podem viure aïllats. La nostra ment es desequilibra si no ens relacionem amb altres persones. Per aquesta mateixa raó, la societat no és un invent nostre, ni tampoc una propietat privada (encara que per a alguns sigui una guingueta molt rendible). Tot aquest abús de les normes i els estàndards procedeix d'un desenvolupament, insensat, d'una banda, i pervers de l'altra, de tendències naturals de l'ésser humà: Necessitat d'hàbits i costums, de simplificació, de seguretat, etc.

Dic que és insensat perquè moltes vegades ens aferrem de manera exagerada a aquestes tendències sense pensar en les conseqüències a llarg termini de reforçar massa. I quan es manifesten les conseqüències nocives, ens continuem aferrant perquè ens costa molta feina canviar. O almenys això creiem. La part perversa procedeix dels oportunistes que veuen un món de possibilitats en la manipulació dels altres a compte d'aquestes mateixes tendències. Entre tots la van matar i ella sola es va morir.

Una possible manera de revertir això podria ser capgirar l'equació i aconseguir una identitat personal molt més forta que la identitat social, que sostingui l'individu quan l'entorn no és propici. Però veig força difícil que això passi. Els nens petits no estan preparats per resistir-se a l'adoctrinament, ningú s'ha preparat mai per saber com criar fills independents i autònoms, perquè mai no ens hem dedicat a investigar com fer-ho. Es tracta d'una feina a què s'oposarà tota la inèrcia de segles que porta la societat.

Ni tan sols és conscient, simplement el món funciona així. La majoria de les persones que et perjudiquen ni tan sols saben que existeixes, ni els interessa. El mateix passa amb aquells que tu perjudiques.

Crec que és un problema personal, que s'ha d'abordar des d'un enfocament subjectiu. Ens entestem a intentar actuar sobre la societat, quan realment no tenim la capacitat per fer-ho. La societat és un leviatan que no està realment sota el nostre control. No som nosaltres els que la portem a ella, sinó ella la que ens arrossega a tots. Tracta d'alliberar-te de les cadenes que bloquegen la teva ment amb dogmes i creences que altres han posat allà, revisa totes les teves creences amb esperit crític. Però no oblidis emplenar aquests buits amb la teva pròpia visió del món, o et quedaràs feble i indefens. Si un no pot arribar per si mateix a desenvolupar valors i principis socialment positius, ja em diràs qui li va ensenyar els valors a qui te'ls vol ensenyar a tu.

Miguel Asecas
Locomotora21

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local