Nadal

Ara que ve Nadal

Il·lustració del Tió de Nadal. Eix

Il·lustració del Tió de Nadal. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ara ve Nadal, i a part de matar el gall, com diu la cançoneta, enguany tornarem a haver de suportar i de llegir i sentir les insolents transformacions literals dels termes d'aquest cicle festiu: 'Nitbona', 'Nadals', 'Nitvella', 'belens', 'revellion', 'raïms de la sort' i altres encantadores ridiculeses amb que ens obsequiaran els 'empleats' dels mitjans informatius −sobretot TV i ràdios−, i ens fatigaran el cuc de l'orella alguns dels nostres millors amics (i també els saludats). I sobretot segur que seguirà ben viu, amb tota la càrrega d'insolència inculte, el 'cagatió' per referir-se a aquesta soca d’arbre que només amb un sobri 'Tió' en té prou per fer-se conèixer. Bé, el cosmopolitisme ja té aquestes servituds, i la nostra societat ambiental en té molt de cosmopolita... de pa sucat amb oli −com més va, més n'adquireix la traça-.

En tot cas, i sobretot per a qui n'estigui interessat, jo, en aquest article, manifestament indignat per la incúria en el llenguatge d'aquests 'empleats' dels Mèdia (més mandrosos com de més àmplia difusió) per transmetre amb veracitat i senzillesa el nom de les coses; de les coses que durant segles s'han dit d'una manera −termes d'una antigor i historicitat secular− i, que avui té oberta la veda per fer-los servir com mers vocables que tant poden servir per a una solemne cerimònia avial, com per decorar el reclam de l'aparador d'un centre comercial; tot és bo, i avall que fa baixada. Vull aclarir que fer servir el terme 'empleats' per referir-me a alguns treballadors dels Mèdia, no implica que els posi a tots al mateix sac. Soc ben conscient que la feina del 'periodista' continua sent una de les activitats professionals més dignes i arriscades en la societat del nostre temps, però no tothom qui va a banyar-se és submarinista, oi?

En fi, amb el benintencionat interès per combatre, o si més no, pal·liar la descurança en el parlar (i escriure) −ara que ens cauran una bona quantitat d'articles, anuncis, debats, reportatges, etc., sobre el cas−, provaré de posar el meu granet de sorra, que ja sé que no serà gaire efectiu, però que menys ho seria callar com a missa, i que se'm florís el pa a la boca.

Trasllado al meu article una entrada del capítol sobre 'El tió i els focs de Nadal’, del Llibre de Nadal de l'erudit Ramon Violant i Simorra. Ed. Altafulla 1983.«Són moltes les persones de casa nostra que creuen que l'encesa del Tíó de Nadal és una cerimònia característica [...] de Catalunya. Res més equivocat que aquesta creença. Aquesta cerimònia, manta vegada més solemne que a la nostra terra es troba pràcticament arreu de les comarques pirinenques [...] així com altres llocs d'Espanya i bona part d'Europa. Però així com a Catalunya, compresa la comarca de la Ribagorça fins a la ratlla de la Vall de Benasc, aquest vell ritus domèstic s'ha convertit en uns moments d'esplai i de joia i expansió infantívola i familiar, conservant de totes maneres algun element mític molt arcaic, tant al país basco-navarro, com a l'Alt Aragó fins a la Vall de Gestaín, veïna de la Vall de Benasc[...] la consagració i encesa del Tió de Nadal, oferia fins fa molt poc, el simbolisme arcaic, respectuós i sagrat, d'un ritu casolà de tradició antiquíssim, molt emparentat amb el mateix ritual observat a la Provença, a la Bretanya armoricana, Alemanya, Anglaterra, països eslaus meridionals, etc...»

O sigui el costum català de 'fer cagar el Tió' no té res d'exòtic −potser només la posada en escena i l'actualització de la cerimònia, que ha passat de ser un ritual de transcendència avial, a un joc familiar; com els ha passat a altres costums arcaics, que la secularització de la societat els ha fet perdre 'sacralitat'. A altres latituds aquest tronc (arbre) de Nadal se l'anomena de diverses maneres. Olentzero-emborra, gabonzuzi, troncada o tronca de Navidad, Bazterreco, toza, tizon, etc.

Res més per acabar l’any, i, Bon Nadal!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local