Pressupost municipal

VeC critica la manca d’inversió social i de mesures contra la crisi energètica i climàtica del pressupost del 2023

Roda de premsa de Vilafranca en Comú sobre el pressupost municipal. Eix

Roda de premsa de Vilafranca en Comú sobre el pressupost municipal. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca En Comú considera que els pressupostos presentats per l'equip de govern per l'any 2023 són continuistes i insuficients per a fer front a la crisi social provocada per l'augment dels preus dels productes bàsics i l'energia i a la crisi energètica i climàtica que ens estan afectant la nostra vila i que continuaran afectant-nos el pròxim any.

Per a la formació, la continuïtat dels pressupostos no es correspon amb les noves necessitats de la vila, ni amb les de la majoria dels seus veïns i veïnes especialment amb les dels sectors socials més desfavorits.

Valoren positivament la inversió prevista a l'espai públic en l'àrea d'urbanisme i que ha de permetre millorar la mobilitat sostenible i segura, així com la millora de l'eficiència energètica dels habitatges. Això si, demanen estendre aquestes inversions a tots els barris de la vila. Però, critiquen que els pressupostos no contemplin partides concretes destinades a fer front a la crisi energètica, climàtica i social.

Vilafranca En Comú ha presentat un conjunt de propostes en aquesta direcció com la creació d'una Oficina Municipal d'Energia que doni suport a la ciutadania i a les empreses, així com la posada en marxa d'una Comunitat Energètica local entre l'administració pública, les empreses i els comerços i els veïns i veïnes, propostes que van ser aprovades al ple municipal, però que no s'han dut a terme.

Amb relació a l'habitatge social, proposen ampliar les partides destinades als ajuts al lloguer, a la rehabilitació d'habitatge així com la partida destinada a l'adquisició per tanteig i retracte per al parc municipal d'habitatge. També mantenir el Programa de suport econòmic a l'educació per a garantir que tots els nens i nenes puguin participar en totes les activitats educatives organitzades.

També tornen a demanar un pla d'usos per a l'Antic hospital de Sant Francesc on s'estudiï la possibilitat de convertir-lo en un Centre de Serveis a la Gent Gran i que mantingui la seva activitat cultural. Així com redactar el projecte de la segona biblioteca de Vilafranca: Biblioteca Comarcal de Vilafranca-Alt Penedès. Finalment, consideren que cal millorar el Benestar Anima augmentant les subvencions entitats animalistes i fer campanyes per reduir els abandonaments i evitar així saturació del CAAD.

Com proposen finançar les seves propostes?

Vilafranca en Comú també ha detallat com finançar les seves propostes que estan valorades en 718.000€:

- Fent un replantejament d’algunes partides contemplades al pressupost de l’equip de govern que poden esperar un any aplicar-se per valor de 218.000€.

- Mitjançant els fons europeus de resilència, via Generalitat i/o Diputació de Barcelona per valor de 300.000€

- Aplicar les propostes fiscals de Vilafranca En Comú: recàrrec del 50% de l’IBI sobre els 173 pisos buits propietat de grans tenidors, i petit recàrrec de l’IBI sobre el 10% dels propietaris d’edificis urbans amb els valors cadastrals més elevats (276 persones), exclosos els residencials, que proporcionarien 200.000€ més a les arques municipals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local