Vulnerabilitat

Llum verda per a la Nova Llei de Barris Verds proposada per En Comú Podem

Llum verda per a la  Nova Llei de Barris Verds proposada per En Comú Podem. En comú Podem

Llum verda per a la Nova Llei de Barris Verds proposada per En Comú Podem. En comú Podem

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En fa especial emoció que avui obtingui llum verda des del Parlament la Nova Llei de Barris Verds a proposta d’En Comú Podem. Vaig tenir l’oportunitat, ara farà més d’un any, de participar en l’equip de companyes i companys del grup que vam treballar en la redacció del text de la Proposició de la llei, que des de la ponència parlamentària,  s’ha ampliat i concretat per a que avui finalment pugui ser aprovada.
Crec que és bo i convenient recordar i fer memòria del origen de la llei, així com assenyalar la rellevància, l’interès i els objectius que pot tenir per a transformar i millorar la vida dels nostres barris, viles i pobles.

S'aprovava el 4 de juny de 2004, impulsada pel govern tripartit del PSC, ERC i ICV, la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requerien d'atenció especial continua, més coneguda com a Llei de Barris. Tenia per objecte promoure la rehabilitació integral de barris i viles per evitar-ne la degradació, millorar les condicions de les persones residents en aquestes àrees, i afavorir la cohesió social. Per aconseguir-ho, establia la creació d'un fons econòmic a disposició dels ajuntaments que presentaven projectes d'intervenció integral amb l'objectiu de la millora urbanística, social i econòmica dels barris. El pla de barris va dur a terme 143 actuacions amb un pressupost de quasi 1.000 milions d'euros, fins a la seva interrupció el 2010.

A Vilanova i la Geltrú, la vam conèixer ben de prop. El govern municipal d’aleshores, del que vaig formar part com a regidora,  va promoure i redactar el Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic - 20 hectàrees de la Vilanova Vella, el Palmerar i els carrers pròxims a l'Hospital - el validava el Ple Municipal i es presentava a la convocatòria de 2006. Una dotació de 14,4 milions d'euros cofinançats per la Generalitat i l'Ajuntament, la més gran intervenció de millora i de recuperació urbanes realitzades fins al moment-

Divuit anys d’aquella Llei de Barris, que va ser suposar un  punt d’inflexió en la forma d’intervenció pública, com actuació innovadora, inclusiva i sensible pels nostres barris, es feia més de necessari que mai recuperar la essència i objectius per a poder actuar de nou millorant la qualitat de vida dels veïns i veïnes dels barris, de les nostres viles, pobles i ciutats.

La crisi sanitària generada per la pandèmia de la Covid-19 ha posat més en evidència que hi ha més desigualtats als barris vulnerables. Les zones més empobrides de les ciutats, amb més densitat i amb més atur coincideixen gairebé exactament amb les zones amb més afectació de la Covid-19.

La crisi climàtica ens ha demostrat, una vegada més, que els sectors socials més vulnerables reben un impacte negatiu major i els seus efectes són majors.

En aquesta conjuntura era urgent un canvi de paradigma: una nova manera d’actuar des d’un urbanisme ecològic, en la rehabilitació residencial i en la renovació urbana i rural. Els barris i viles amb baix nivell de renda no poden quedar fora de la transició ecològica. Aquest procés de transformació econòmica i ambiental ha de ser socialment just, amb unes polítiques públiques perquè els barris i viles més empobrits participin de la gran transformació que suposa el repte de la crisi climàtica.

Per a aquest motiu, des d’En Comú Podem hem treballat per a que avui pugui ser una realitat, en forma i contingut.  A més, tenint en compte el moment i context de la seva aprovació amb el desplegament del programa de fons europeus Next Generation, pot suposar una important oportunitat per a poder finançar els seus programes.

La llei contempla quatre objectius fonamentals:

1. Millorar les condicions de vida en els barris amb major vulnerabilitat urbana, social i ambiental, amb especial atenció a les necessitats de les dones i dels col·lectius més vulnerables, així com mitigar el canvi climàtic i adaptar-se als seus efectes.

2. Afrontar els dèficits urbanístics, ja sigui la degradació de l’espai públic, la falta d’accessibilitat o de zones verdes, la baixa qualitat dels habitatges, la falta d’equipaments, l’accés a l’energia i la dotació de serveis ambientals.

3. Recuperar i promocionar l’activitat econòmica dels barris, tot enfortint l’ocupació comunitària, l’economia social i solidària i el cooperativisme, així com el comerç de proximitat o l’activitat industrial local.

4. Afavorir que els veïns i veïnes s’auto-organitzin per a la reivindicació dels seus drets i la satisfacció de les seves necessitats col·lectives, promovent pràctiques socialment innovadores i esdevenint agents actius en la formulació.

Així doncs, estem proposant aprofitar la transició ecològica com una oportunitat per dur els nostres barris i ciutats al segle XXI:  amb més espais verds, millorant l’eficiència energètica del parc d’habitatges, amb més connexió entre barris, garantint l’acció comunitària, amb més equipaments culturals i esportius i amb una economia de proximitat i de sobirania alimentària.

Avui podem estar de celebració si finalment, el Parlament dona llum verda a la llei, si en breu el govern en minoria d’ERC es posa a fer els deures per a dotar-la pròpiament i amb el finançament europeu  provinent dels Fons Next Generation, dels 1.500 M d'€ en 5 anys, necessaris – segons els nostres càlculs- per a garantir el conjunt de les intervencions.

A Vilanova i la Geltrú,  hauríem de tenir part  dels deures ja fets o a mig fer.  Era i és  imprescindible -  ho explicava a l’article publicat 04-03-2021, just a l’inici de la tramitació- que des de l’ajuntament de Vilanova, política i tècnicament, s’havia de ser proactiu reactivant, recuperant i redactant els projectes necessari per a ser dels municipis a presentar-se a  les primeres convocatòries.  I concretament demanava, desempolsar i actualitzar el Projecte d’Intervenció  Integral del barri de la Marina-Baix-a-Mar,  presentat al 2010 a la darrera de les convocatòries de la llei de barris de 2004, on es recull propostes per a la millora, la rehabilitació energètica i d’habitabilitat de una bona part del conjunt d’habitatges, la millora urbana i dels espais i la pacificació dels carrers que conformen la Marina-Baix-a-Mar. A partir d’avui, caldrà treballar i saber gestionar bé el procés per a que no perdem aquesta nova oportunitat, seria una irresponsabilitat.

Iolanda Sánchez
Cap de llista de Vilanova En Comú Podem

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local