Medi ambient

Sobre la tala del penúltim salze de Cubelles

Tala del penúltim salze de Cubelles. Eix

Tala del penúltim salze de Cubelles. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Benvolguts i benvolgudes, des de l’Associació per la Recuperació dels Boscos Autòctons al Sistema Litoral Català 2017 comuniquem els següents fets:

- Que els boscos de ribera amb salze (Salix alba), es a dir les salzedes (Salicion albae) són considerats de prioritat de conservació segons la Directiva d’Hàbitats 95 de la Unió Europea amb el codi 92A0 que podeu consultar en aquest enllaç.  

- Que aquesta comunitat vegetal adaptada a condicions higròfiles debía existir al Baix Foix com encara existeix al curs mig d’aquest riu; n’existeixen indicis en forma de topónims com la Masía del Salze, just vora el riu Foix; i es devia extingir dels darrers km de recorregut del curs fluvial a causa dels canvis ambientals que va causar la construcció de la presa de l’embassament del Foix, l’any 1928. Principalment l’absència de cabal superficial debia afectar greument a les salzedes. 

- Que malgrat tot una diminuta població de nomès 2 exemplars de salze va ser trobada aprop de la Desembocadura del riu Foix, concretament a on hi ha la dèu subterrània que alimenta la llacuna. El nostre parer és que aquesta població és natural i recent, segurament a partir de parts vegetatives transportades pel mateix riu, i són un signe positiu dels efectes d’haber protegit aquest espai natural. Ubicació

- Que el passat novembre, abans que comencessin les actuacions de desbrossamjent d’herbàcies i esbarzers, selecció i control d’arbres exòtics previstes per l’Ajuntament en aquest Espai Natural vam notificar l’existència d’aquesta població a l’equip tècnic municipal i al vigilant de l’espai natural, mitjançant el document que adjunto.

El passat 18 de febrer vam comprovar com un dels salzes havia desaparegut. El següent día vam inspeccionar el lloc amb el vigilant d’aquest espai natural i vam constatar que: 

- En efecte el peu de Salix alba ubicat més amunt, al nord est, ha estat tallat. - Que el tall s’ha efectuat sens cap mena de dubte amb una serra elèctrica - Que al mateix indret han quedat els troncs principals, tallats en porcions de 2 metres de longitud, i que totes les branques petites han estat esmicolades amb la mateixa o similar eina mecànica, i abandonades allà mateix. 

- Que pel color i aspecte; completament seques les fulles i branquillons i amb un color fosc; la tala s’hauria produït amb setmanes d’antelació, creiem que de mitjans de gener a principis de febrer aproximadament.

Des d’ARBA Litoral denunciem aquesta agressió al medi natural per les següents raons: 

- Tractar-se d’un espai natural amb una figura de protecció, i que conté hàbitats tant amenaçats com els aiguamolls i els boscos caducifolis de ribera 

- Amb aquest atemptat la població de Salzes a Cubelles ha perdut el 50% dels seus efectius genètics, amb la qual cosa l’espècie podria arribar a extinguirse del municipi. - El Salze té funcions ecològiques pel medi fluvial insubstituïbles com ara mitigar l’erosió en ribes d’alta inundabilitat, i alimentar diferents espècies d’ocells amb els seus borrons i flors primaverals.

Per tal de conservar el medi natural del Foix en general i evitar l’extinció d’aquesta espècie i aquest hàbitat a nivell local, proposem a l’Ajuntament de Cubelles: 

- Otorgar la màxima figura de protecció possible dins de les competències locals al darrer Salze de Cubelles, informar a l’empresa responsable de gestió forestal dins aquest Espai Natural de la ubicació i importància d’aquesta espècie, per tal d’evitar que també el darrer salze sigui tallat o malmès durant les seves tasques. 

- Informar a la ciudadania del valor d’aquest Salze i de les Salzedes i Boscos de Ribera en general, mitjançant la difusió d’imatges i/o altre material divulgatiu. - colaborar; de cara la temporada 2024/2025 en les actuacions de “Restauració d’Hàbitats Higròfils” incloses dins el nostre Projecte de Custodia Fluvial amb ACA El Corredor Ecològic del Foix, que podeu consultar a les pàgines 54, 55, 56, 57 i 58 de l’esmentat document en aquest enllaç.

El mètode de reproducció de salzes serà per esqueix, el material genètic s’obtindrà del darrer salze supervivent i d’altres exemplars ubicats al curs mig del Foix (Santa Margarida i els Monjos, Torrelles de Foix). 

A Cubelles, 24 de febrer de 2023, Oriol Millán Blanch, president d’ARBA Litoral i membre de la Comissió de Seguiment del Corredor Ecològic del Foix.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local