Els peus a mar i el cap als núvols

Alfons Figueras i l’art que fuig al carrer

A dalt, una tira de Figueras recreada per David Ricart Andreu. A baix, una paret pntada al carrer de les Sogues 25. Josep Maria Ràfols

A dalt, una tira de Figueras recreada per David Ricart Andreu. A baix, una paret pntada al carrer de les Sogues 25. Josep Maria Ràfols

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El millor homenatge a un ninotaire és admirar els seus dibuixos. Però, anant una mica més enllà, també és bo deixar-se endur per l'esperit de les seves creacions.

En l'homenatge que Vilanova fa al ninotaire Alfons Figueras, cent anys després del seu naixement, diversos dibuixants han penjat al primer pis de la biblioteca Cardona Torrandell obres inspirades en ell. En un d’aquests muntatges (‘-Goita què fan ara! -Em sona, vine’, de David Ricart Andreu) es recrea una tira seva que reprodueix el seu caràcter rupturista i satíric: un senyor mostra a un nen una obra d'art contemporània en un museu i, després, el nen porta el senyor a una paret de la ciutat on li ensenya una creació igual de brillant.

Nosaltres també podem fer el mateix. Sortim de la biblioteca que té nom de pintor i ens n'anem a un carrer de Vilanova, el de les Sogues, i trobem una obra bella i anònima que també podria, perfectament, omplir la paret de qualsevol sala d'art.
La bellesa i la creació artística no tenen cap lloc preferit. Igual omplen el silenci d'una sala d'estudi d'un edifici ple de llibres que un carrer totalment secundari de la Geltrú.

Cent anys d'un dibuixant

Alfons Figueras Fontanals (Vilanova i la Geltrú, 15 d'octubre de 1922 – Barcelona, 6 juliol 2009), a qui els de la meva generació vam fruir a les pàgines del diari 'Avui', va fer-se dibuixant per influència del també il·lustrador humorístic vilanoví Salvador Mestres (Vilanova 1910 - Barcelona 1975). Molt jove encara, començà a treballar a la Pirelli, però la destrucció de la fàbrica, el gener de 1939, el deixà sense feina, la qual cosa aprofità per bolcar-se en la seva passió per dibuixant.

Llavors publicà una historieta satírica titulada 'Qué Guerra!, que més tard es digué 'La Guerra Loca!'. El més famós dels seus personatges d'aquella època va ser el mariner Loony. Més endavant va col·laborar en la realització de pel·lícules de dibuixos animats.
Es traslladà a Veneçuela on passà set anys treballant en la mateixa feina, arribant a col·laborar en més de dos-cents films.

De nou a Barcelona, publicà una tira còmica a ‘La Vanguardia’ protagonitzada per Don Plácido. Quan fou més conegut va ser quan treballà a l'Avui’, primer amb les tires d'El Bon Jan i és tard amb les de Mister Hyde.

---

-L'exposició de diversos dibuixants en homenatge a Figueras, a la Biblioteca Cardona Torrandell, ‘Humort’, estarà oberta fins a l'1 d'abril.
-La de La Sala, ‘Alfons Figueras, mestre del còmic’, fins al 30 d'abril.
-La del carrer de les Sogues 25, fins que una excavadora li passi pel damunt

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local