Setmana de la Mobilitat

Bona acollida de la jornada de CCOO sobre model ferroviari al Garraf

Bona acollida de la jornada de CCOO sobre model ferroviari al Garraf. CCOO

Bona acollida de la jornada de CCOO sobre model ferroviari al Garraf. CCOO

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquests dies es celebra la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), que aquest any porta per lema “Combina i mou-te!”, destacant l’ús de diversos modes de desplaçament en benefici de la salut i del medi ambient.

L’actual model de mobilitat és un dels principals focus de generació de gasos amb efecte d’hivernacle (aproximadament, una quarta part), contribuint al un canvi climàtic que ja està colpejant durament moltes zones del món, també a casa nostra. Però la nostra manera de desplaçar-nos té altres impactes sobre la qualitat de vida a pobles i ciutats, l’economia i els ecosistemes naturals.

CCOO organitza activitats de sensibilització i de reflexió des de l’origen de la SEM, l’any 1999 (amb altres denominacions), sent-hi el sindicat més actiu. El més habitual ha estat convocar debats amb experts en mobilitat, però també s’han muntat marxes reivindicatives (a peu i amb bicicleta), rodes de premsa, comunicats, presentació d’estudis, etc.

Per a aquest any, CCOO Garraf ha organitzat un debat a la seu del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials del Garraf-Penedès, amb el suport del mateix col·legi i de Node Garraf. L’objectiu del sindicat consistia en defensar la xarxa de transport públic al Garraf, impulsar el canvi de model de mobilitat als centres de treball i reflexionar sobre el model de mobilitat actual.

La xarxa de Rodalies és el principal mitjà de transport per a moltes persones que es desplacen cada dia a centres de treball o d’estudi des del Garraf. A mode d’exemple, cal situar que l’R2 Sud transporta cada dia laborable més de 133.000 persones (prop d’una quarta part del totals de viatgers/eres de Rodalies). L’estació de Vilanova i la Geltrú és la que més viatgers/eres fan servir d’aquesta línia (prop de 17.000 persones hi pugen o hi baixen, segons dades de la Generalitat), i es troba entre les 25 més utilitzades de tot l’Estat.

La jornada d’ahir va tenir dues parts ben diferenciades. La primera va comptar amb una ponència de Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, qui va ser president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP). Aquest enginyer va fer una bona diagnosi de la situació del ferrocarril i del seu potencial per avançar en la sostenibilitat, seguretat i equitat de la mobilitat. Va fer una aproximació, força crítica, a la proposta d’eix ferroviari orbital, que figura en alguns plans sobre infraestructures.

La jornada va continuar amb una taula de debat sobre aquelles propostes concretes i viables per a la millora del servei ferroviari del Garraf. Les intervencions dels ponents van ser força interessants.

Algunes de les idees destacades van ser:

 Jaume Casañas (portaveu de Penedès Marítim i regidor de Cunit): aquest geògraf té diverses propostes per a la millora de la xarxa de Rodalies i dels trens de mitja distància. Casañas proposa impulsar el concepte de “trem tram”, tal i com s’està treballant a altres territoris de Catalunya, optimitzant el corredor ferroviari amb més i millor servei a al ciutadania del Baix Penedès i el Garraf.

 Isidre Also (director del Node Garraf): Va situar dades molt destacables de la comarca, fonamentals per a la planificació de la mobilitat. Per exemple, el Garraf és té l’autoconteció més baixa de casa nostra: un 47% de les persones treballadores tenen el seu lloc de treball fora de la comarca.

 Alberto Puivecino (secretari de Medi Ambient i Mobilitat de CCOO Lleida): Aquest treballador de Renfe va situar la continuada manca d’inversió en infraestructures ferroviàries i en material rodant, tot i que va reconèixer que darrerament s’està corregint (per exemple, amb la compra de trens de major capacitat). Va proposar la millora de freqüències en la connexió Vilanova-Barcelona, i que trens de mitja distància tingui parada a la capital del Garraf i al Prat de Llobregat. També va fer una introducció sobre una proposta perquè l’AVE pugui donar servei a la mobilitat obligada, a partir de la construcció d’una nova estació a Vilafranca. També va posar en valor la base de manteniment de Vilanova.

 Josep Maria Olivé (membre de la PTP). Criticà l’oblit generalitzat per part de les administracions sobre el transport públic. Va reconèixer el valor del Museu del Ferrocarril i el potencial del túnels del Garraf, que fan molt competitiva l’R2 Sud. També situà que les crítiques al servei de Rodalies estan magnificades, tot i que es fa evident que cal millorar la seva qualitat.

Unes 30 persones van assistir a aquest activitat de CCOO, dins la SEM 2023. Els i les assistents, així com els mateixos ponents, van traslladar una valoració positiva del debat i de la importància dels temes tractats, el que fa necessari continuar treballant per impulsar el canvi de model de mobilitat, especialment a partir de la concertació social.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local