Territori

ERC referma la seva defensa del territori i contra la MAT

Roda de premsa d'ERC Penedès a Vilafranca. Eix

Roda de premsa d'ERC Penedès a Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els republicans promouen un front comú per fer que els responsables de la MAT de Forestalia que trinxa el Penedès com els exconsellers convergents Felip Puig i Josep Grau i la ministra socialista Teresa Ribera compareguin al Parlament

El Penedès en contra. La resta de comarques afectades, en contra. El govern de la Generalitat, en contra. El projecte de la MAT que trinxa el Penedès té el consens del país en contra. Però ha estat autoritzat pel govern espanyol. Davant d’aquest fet Esquerra Republicana promou un front comú d’accions perquè els responsables de la MAT donin la cara i explicacions al Parlament. En aquest sentit al Penedès es duran mocions als plens municipals per fer força i aconseguir que els lobbistes i exconsellers convergents Felip Puig i Josep Grau així com la ministra espanyola Teresa Ribera compareguin a la cambra catalana.

La MAT no és la solució

El projecte de MAT de Forestalia és un projecte privat que consisteix en transportar l’energia que es genera a l’Aragó cap a Catalunya. Un model d’energia que s’allunya de la sostenibilitat i d’un model de transició energètica arrelada al territori. És un projecte privat que només beneficia als de sempre, als oligopolis, i no a la ciutadania. Per la diputada Lluïsa Llop “aquest projecte fa prevaldre els interessos privats per sobre dels de la ciutadania i del territori”.

Així els republicans volen que els màxims responsables del projecte compareguin al Parlament. ERC demana la compareixença del president executiu de Forestalia, Fernando Samper, els assessors de l’empresa i exconsellers de CIU Felip Puig i Josep Grau i la ministra de transició energètica espanyola Teresa Ribera, entre d’altres.

Aquestes compareixences es volen tirar endavant juntament amb el ple monogràfic que es durà a terme al Parlament sobre energia, on els republicans volen que la cambra es posicioni en contra d’aquests macro projectes de MAT que trinxen el territori.

La diputada Lluïsa Llop apunta que “cal un posicionament clar i és hora de saber si el PSC i Junts estan al costat del Penedès i de la gent, o al constat dels oligopolis i dels interessos privats”. Llop reitera que la transició energètica que el país ha iniciat, ha de representar també un canvi en el model energètic català. “No volem que aquesta transició es limiti a canviar el combustible, de fòssil a renovable, aplicant el mateix model de grans centres de producció, allunyats dels punts de consum i en mans dels oligopolis com Forestalia” ha afirmat.

Mocions al Penedès

Per enfortir l’oposició al projecte els republicans duran a terme una acció simultània a la comarca amb la presentació als plens municipals la demanda de compareixença així com refermar l’oposició a la MAT. Així ho han anunciat les alcaldies d’Olèrdola, amb Fina Mascaró al capdavant i d’Olesa de Bonesvalls, amb Jordi Ramos.

Per les alcaldies republicanes “cal que el territori tingui clar quin és el model de futur del Penedès. Nosaltres estem per la transició energètica i pel desenvolupament econòmic, i la MAT va en contra d’aquests dos objectius”. Insisteixen que, “el que necessitem no és ‘transportar’ energia, sinó generar-la allà on es necessita per poder desenvolupar processos de creació d’ocupació i avançar en la sostenibilitat del país en àmbit energètic”.

Front comú republicà contra la MAT

L’oposició a la MAT per part d’Esquerra ve de lluny. El 28 de juliol del 2021 es publicava al BOE la informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa de diferents parcs eòlics i de les – mal anomenades - línies d’evacuació d’aquests parcs a l’Aragó.

Des del primer moment, en des d’Esquerra Republicana de Catalunya hem mostrat el rebuig als projectes de les línies MAT privades d’evacuació que l’empresa Forestalia estava projectant a casa nostra.

I en concret, al Penedès, l’afectació de la línia Valmuel - Begues/Garraf amb un longitud de 182,2  km – en territori català 140,23 km – i que travessa vuit comarques de Catalunya (de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès, fins arribar al Baix Llobregat), 39 municipis, 631 hectàrees afectades. Al Penedès, 6 municipis a l’Alt i 5 al Baix Penedès.

Una afectació amb torres metàl·liques d’entre 60 i 90 m d’alçada, 34 metres entre extrems i que afecten 55 metres d’amplada de servitud, i trinxen tot al seu pas: natura: fauna i flora, i també l’activitat humana i econòmica: salut, pagesia i enoturisme, sense aportar cap valor al territori. 

I si inicialment va semblar que el gobierno espanyol del PSOE i Podemos, era sensible a aquesta situació, i fins i tot la Ministra Ribera, responent a la senadora republicana Sara Bailac, va afirmar “que aquest projecte és difícil d’entendre tant des de la lògica ambiental com energètica” ara, 2 anys després, els projectes segueixen tirant endavant, i ho fan amb la complicitat del Gobierno i del PSOE, malgrat aquestes afirmacions i malgrat els informes energètics i de biodiversitat desfavorables tant del Govern de Catalunya.

Així els republicans han dut a terme un front comú al Parlament, aprovant diversos posicionaments contraris i amb la demanda de compareixences en marxa; al Senat fiscalitzant el govern de PSOE i Podemos; i des del territori amb una oposició total a aquest projecte des dels governs municipals i des de l’oposició.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local