Literatura

Felicitat

Louise Glück. Eix

Louise Glück. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

M’ho combino per retre-l’hi un sentit homenatge. De passada, crec que aconseguiré convèncer algun lector per tal que s’endinsi en alguna obra seva. No se'n penedirà gens.

En base a la pretesa igualtat de gènere en el camp polític, ja va bé que les dones adquireixin un prestigi i/o reconeixement merescut en les branques literària i artística. De fet, des de l'any 2000, la desproporció a favor del masclisme d’aquest Nobel aclapara: per cada escriptora topem amb 2 escriptors. Guanyen 14 a 7. Elles personificades en Elfriede Jelinek (2004), Doris Lessing (2007), Herta Müller (2009), Alice Munro (2013), Svetlana Alexiévich (2015), Olga Tokarczuk (2018) i Louise Glück.

És la 16ª dona en guanyar aquest guardó, que ha distingit un total de 117 autors al llarg de la història. Les dones solen tenir una percepció i un toc més melosos a l’hora de prendre la ploma. Raó de més en contrastar un percentatge tan desajustat entre un i altre bàndol.

Els seus versos tenen l’encís de descriure -en detall- la natura, un cos, un paisatge i tota allò que s’hi afona. De la intimitat personal en fa un gest d’elegància moral, amb precisió estètica. Un carisma o valor que es troba a l’abast d’un grup ben selecte d’escriptors. Al bell mig de la incertesa social que ens toca viure, seva és una dita esperançadora: “al final del sofriment, m’esperava una porta”.

També -tot i que algú ho pugui trobar una mica carrincló- vull recuperar un tast de la lletra de la mítica cançó: “Massachusetts” del grup de rock/pop The Bee Gees, en honor de la ciutat on ella va néixer: “Talk about the life in Massachusetts / Speak about the people I have seen / And the lights all went out in Massachusetts / And Massachusetts is one place I have seen.

Baixant a nivell de propostes concretes (o sía llibres seus), goso suggerir -entre d’altres- "Averno, Ararat, The wild iris i The seven ages” (traduïts al castellà). En català ha estat traduïda per una editorial valenciana (“Edicions del Buc”, de la Pobla de Farnals). Ha posat a disposició dels lectors el seu darrer llibre de poemes “Nit fidel i virtuosa”, del 2014, per iniciativa de l’escriptora/traductora Núria Busquet Molist. Aquest llibre parla de la mort connectant-la amb mons onírics i místics.

Quina casualitat que l’autora ens exposi la seva opinió sobre “la felicitat vista des de la infelicitat”!. Mai no ho fa, però, des de la desesperació. Saber esperonar el personal al bell mig d’un malson bèl·lic -a escala mundial- que no sembla tenir aturador ni data de caducitat, a curt termini, té molt de mèrit, a hores d’ara.

Malgrat tots els entrebancs que ens envolten, l’axioma del “voler és poder” és raó de més. Pren embranzida màxima envers la voluntat de tots aquells que realment mostrin interès en llegir aquesta autora.

En qualsevol cas, la felicitat no l’hauríem de veure com un objectiu sinó com un camí. I cal construir-la dia rere dia. Aquesta Nobel de Literatura ens en marca la via... “Mögen wir Glück haben” i ”Que tinguem sort”, que ens cantava en Lluís Llach! En un sentit ampli i com a sinònim, “Glück” té aquesta altra accepció.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local