Via pública

El Prat de Vilanova, un paradís abandonat

Imatges de l'estat del Prat de Vilanova. Eix

Imatges de l'estat del Prat de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Prat de Vilanova va néixer a l’any 1965, encara que en aquelles dates es denominà Urbanización Ibersol, existeixen escrits de la premsa local d’aquella època que denominen al barri com “Una de las mejores urbanizaciones de la Costa Dorada”.

El 7 de Març de 1994 es varen decidir al Ple Municipal els noms actuals del barri, que fins aquell moment, tenien els noms dels seus promotors urbanístics.

La Urbanització Ibersol va canviar el seu nom i la seva denominació el 3 de Juliol de 2000, anomenant-se des de aquell moment Barri del Prat de Vilanova.

La urbanització del barri i la instal·lació dels serveis bàsics, com a totes les urbanitzacions, va ser pagat entre tots els veïns i veïnes que eren propietaris, fins aquí tot correcte, el problema va començar quan, per part de l’Ajuntament, no es va donar el servei de manteniment adient per a la correcta conservació del barri i les seves instal·lacions, problema que actualment continua present.

Des de el seu naixement, el Ibersol va ser un barri de segones residencies i de temporada d’estiu, la qual cosa ja li anava bé a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que estalviava  en manteniment i serveis i cobrava el corresponent IBI dels 850 habitatges existents.

Poc a poc la manera de viure al barri va anar canviant i de ser un barri d’estiueig va esdevenir un barri on els seus habitants hi viuen tot l’any, a dia d’avui hi ha unes 600 persones censades, sense cap equipament municipal, sense manteniment de serveis, amb un transport públic totalment deficitari entre setmana e inexistent els caps de setmana i sense cap mena de comerç on poder comprar, tot això obliga als residents del barri a tenir que fer un ús constant del seu vehicle privat.

Actualment al Prat de Vilanova hi ha un servei de neteja totalment insuficient, que consta de 1 operari/a que escombra i buida les papereres 2 cops a la setmana i en teoria 1 escombradora que passa cada dissabte (dic en teoria, perquè quasi mai passa a netejar i quan ho fa, els dos operaris van pujats a la maquina sense que ningú reculli la brutícia de les voreres, de sota dels vehicles estacionats, d’entre els arbres, ni de cap ubicació on la maquina pugui arribar sense estavellar-se, a més el lamentable estat del manteniment de la maquinaria deixa els carrers pràcticament igual que estaven abans de passar), tot això per un barri de 130.000m2.

Cal remarcar també que la freqüència de neteja és la mateixa a l’hivern que a l’estiu tot i triplicant o quadruplicant la població del barri, per veïns, ocupació del càmping o simplement visitants que venen a la platja.

Si parlem de les voreres i les calçades, ens trobem amb voreres que en la majoria dels casos no arriben al metre d’amplada i en unes condicions de manteniment deplorables, plenes de forats i desnivells. En quant a la calçada, ens trobem amb calçades totalment irregulars plenes de forats i de bonys provocats per les arrels dels arbres i el nul manteniment per part de l’Ajuntament, es podria dir que des que es van asfaltar els carrers mai s’ha tornat a realitzar cap actuació de renovació. A una gran part dels carrers, els claveguerams estan enfonsats produint clots a les calçades amb el perill que aquestes irregularitats comporten per al tràfic rodat.

En quant a l’arbrat ens trobem que des de fa molts anys existeixen a les voreres 20 forats d’antics arbres sense tapar. 13 soques d’arbres que ja fa anys que es van talar i mai s’han retirat. Això vol dir que manquen 33 arbres al barri. La manca de 6 palmeres al passeig de Voramar, alguna de l’any 2000 i que mai es replanten.

Referent a l’enllumenat públic del barri, si bé és cert que fa poc es varen canviar els quadres de comandament del mateix, algun fanal irrecuperable i algun cable malmès per les rates i les arrels dels arbres, que no tots, ens trobem que a tot el barri existeixen bombetes d’halogenurs metàl·lics, les quals es van inventar l’any 1960, tot i demanar en diverses ocasions que es canviïn les bombetes per leds, la resposta de l’Ajuntament és que aquestes bombetes no són ineficients i que no es canviaran. Tot i que aquestes bombetes no proporcionen la suficient llum i que actualment hi ha ajudes de la CE per realitzar aquestes substitucions, sembla ser que el Prat de Vilanova no té els mateixos drets que la resta dels barris de la ciutat on s’estan canviant les bombetes per leds massivament.

Referent als fanals, únicament al Passeig de Voramar trobem 54 fanals amb deficiències greus a la seva base, amb forats, oxidats, els bàculs totalment podrits per l’oxidació i els caps de les lluminàries totalment malmesos, però sembla ser que en això tampoc cal fer res, és el Prat de Vilanova...

El transport públic és un altre de les grans mancances que patim al Prat de Vilanova, sent ciutadans de VNG no tenim autobús urbà, tenint que dependre d’un autobús interurbà que és més car, te una freqüència de pas insuficient entre setmana e inexistent als caps de setmana, impossibilitant que els ciutadans del barri puguin anar a sopar al nostre nucli urbà en transport públic ni portar als nens a l’escola donat que els horaris no són els adequats, tampoc podem anar al mercat dels dissabtes donat que no hi ha servei d’autobús i tot això causa un greuge comparatiu que ens converteix en ciutadans de segona.

Al 2020 vàrem rebre la noticia per part del Sr. Palacios, antic Regidor de Mobilitat, que s’executaria un camí pedalable que uniria el Prat de Vilanova amb el nucli urbà per un traçat totalment segur ubicat per la costa, un projecte cofinançat per un Pla Feder que finalment va acabar amb la execució dels vials del nucli urbà però sense executar l’enllaç anunciat per al nostre barri, fet que produeix que continuem totalment aïllats del nucli urbà a peu o amb bicicleta per un traçat segur.

Al mateix temps es va anunciar un altre Pla Feder per la reconstrucció dels aiguamolls de la Platja Llarga, projecte que finalment s’ha començat a finals de 2023 i s’ha dut a terme amb el canvi de Govern donat que finalitzava el termini d’execució atorgat per la CE, malauradament cal dir que el projecte original amb el que finalment s’ha executat manca molt de ser igual. Tot i així es un gran esdeveniment per al nostre barri donat que com he comentat durant tot l’article les actuacions per part de l’Ajuntament al Prat de Vilanova son nul·les o totalment insuficients per mantenir el barri en les condicions que es mereix.

En referència a l’aigua potable del barri, sempre ha estat subministrada per el Municipi de Cubelles i en alguns edificis per pous propis (actualment en desús per insalubritat) donat que des de l’Ajuntament de Vilanova mai s’ha tingut la intenció de dotar aquest barri de subministrament d’aigua potable pròpia, fins l’any 2022, el qual es va anunciar que es començarien unes obres d’abastament d’aigua potable per part de Vilanova, això sí, desprès de l’anunci de l’Ajuntament de Cubelles que va advertir que en el termini de 5 anys deixaria de subministrar aigua potable al Prat de Vilanova. A dia d’avui s’estan duent a terme les obres d’abastament d’aigua potable al Prat de Vilanova a un ritme que compleix els terminis establerts de moment.

El pàrquing de zona blava existent al carrer del Prat i carrer de les Ones esta ubicat en una zona d’equipaments municipals, és a dir, que es pot construir un equipament per al barri que a dia d’avui no en te e intentar que alguna empresa d’alimentació pugui muntar una botiga per tal que els veïns no tinguem que fer servir el cotxe fins i tot per anar a comprar el pa.

El parc infantil ubicat al Passeig de Voramar esta envellit, situat en un emplaçament perillós donat que circulen vehicles per 3 dels seus 4 costats, està ubicat just al costat del sobreeixidor d’aigües grises dels col·lectors del Municipi de Cubelles amb la insalubritat que això comporta i a l’estiu es impossible utilitzar-lo donat que no hi ha cap mena d’ombra, tot i havent sol·licitat en diverses ocasions la instal·lació d’un ombrall. En diverses ocasions s’ha demanat a l’Ajuntament que es canviï la ubicació del mateix per tots els motius explicats a la zona verda del carrer Ones, que actualment és un descampat de uns 3.700M2, on únicament hi ha 8 arbres i que es podria aprofitar per fer un refugi climàtic plantant arbres, que ens ajudarien a reduir les altes temperatures que patim als estius.

Totes aquestes mancances i deixadesa estan reclamades a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú des de fa anys i mai han fet res per solucionar-les, tot i que l’Associació de Veïns i molts veïns del barri ho reclamin constantment.

Si bé és cert que el nou Govern des del primer dia va dir que volia canviar la manera en que es governava a Vilanova, també és cert que els 100 dies de gràcia fa temps que van passar i al Prat de Vilanova no s’ha atès cap de les demandes veïnals que s’han exposat, és més, continuem amb contestes negatives a millorar el manteniment i els equipaments del nostre barri.

És una llàstima tenir un barri amb dues platges meravelloses, la Platja Llarga amb uns 46.000M2 de sorra i la Platja del Ibersol amb uns 19.500M2  de sorra, en total uns 65.500M2 de platja (dades de la web de l’Ajuntament de VNG), que podria ser un paradís únic i està completament abandonat.

Ruben Domènech Sánchez
Vicepresident de l’Associació de Veïns del Prat de Vilanova

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local