Bicentenari Balaguer

L’univers reviu

Imatge de la reobertura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer . Ajt. de Vilanova

Imatge de la reobertura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer . Ajt. de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La reobertura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer és una gran notícia per a Vilanova i la Geltrú. La cultura, una vegada més, ens aporta inputs positius i contribueix a situar la ciutat al mapa. Després de dos anys tancat, el museu torna a oferir al públic una de les col·leccions d’art més importants de Catalunya.

La conservació del patrimoni cultural és un deure que tenim tant amb les generacions futures com amb els que ens van precedir. En aquest cas parlem d’un museu d’art amb 140 anys d’història, un dels primers del país. La conservació de les peces reclamava una renovació urgent de la climatització del museu, a més de millorar l’eficiència energètica de l’edifici, i aquesta ha estat la reforma global que s’ha dut a terme des de març de 2022. No era fàcil. Les noves instal·lacions s’havien d’adaptar a un immoble històric del segle XIX. I calia desmuntar la totalitat del museu, amb la màxima cura per les obres d’art.  

Ha estat una feina titànica, inèdita. Les parets del museu buides completament és una imatge que no havíem vist. L’equip tècnic de la biblioteca museu ha fet una tasca encomiable, tractant amb delicadesa cadascuna de les peces, que van haver de ser retirades i protegides abans de poder tornar al lloc d’exposició que ara podem contemplar. Molts professionals especialitzats han pres part en un treball d’orfebreria que requeria mans expertes en transport i manipulació de les peces, il·luminadors, conservadors del MNAC i del Museo del Prado, que van supervisar alguns moviments. El més complex, el del quadre Dos de maig de Sorolla, de dimensions colossals.

Estem molt contents del resultat final, perquè hem aconseguit recuperar l’esplendor de la institució després d’un procés no absent de dificultats. I muntar de nou el museu ha tingut també els seus avantatges, ja que ha suposat una oportunitat única que ha permès també repensar alguns detalls i renovar els elements museogràfics. Hi trobareu algunes peces que fins ara romanien a la reserva, com pintures de dones artistes del XIX desconegudes, Visitació Ubach i Antònia Ferreras. Al pis superior, també s’hi han incorporat altres dones del segle XX: Concha Ibáñez, Esther Boix, Maria Jesús de Sola i una altra obra de Maria Girona. També s’ha reordenat la disposició dels artistes vilanovins. Hi ha nous conjunts que dialoguen, noves mirades. En definitiva, trobareu el museu de sempre, però millorat.

Els treballs de reforma han trigat més del que esperàvem, i això ha fet coincidir la reobertura amb l’any de la commemoració del bicentenari del fundador i artífex d’aquest espai, Víctor Balaguer i Cirera, que va néixer l’any 1824. És una coincidència ben escaient, i durant els propers mesos tindrem ocasió de participar en moltes activitats –liderades per la comissària del bicentenari, la professora Teresa-M. Sala– per aprofundir en la figura de Balaguer, com a prohom cultural de la seva època, que va tenir la generositat de construir a Vilanova i la Geltrú el seu gran temple de coneixement i art. I ens fem nostra la reivindicació balagueriana de la transmissió universal de la cultura i el saber, és a dir, de forma pública, oberta a tota la població. Perquè el coneixement i la cultura són elements de transformació de la societat.

Ara aquest univers reviu. Hi haurà portes obertes fins al 4 d’agost. És el moment de retornar al museu i perdre’s per les seves sales. Us convido ben ferventment a apreciar el ric patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú i a participar en les activitats que s’aniran succeint. Cuidem la cultura!

Juan Luis Ruiz
Alcalde de Vilanova i la Geltrú  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local