
-
Cartes a la direcció
-
Ton Dalmau
- Vilanova i la Geltrú
- 08-07-2025 09:45
Globalització - Glocalització. Eix
Avui, la Humanitat va a bord d’un gran vaixell que s’anomena Globalització
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La metàfora del vaixell que s'enfonsa
Un vaixell gegant, controlat per poders molt concentrats: lobbys econòmics, militars, farmacèutics, alimentaris, mediàtics…
Aquest sistema genera desigualtat, destrucció ambiental i alienació social, el seu resultat són les guerres, destrucció, sofriment i la destrucció dels ecosistemes a costa de la cobdícia dels que es creuen amos de la Terra, violències, masclismes, feixismes… etc.
I el vaixell, per molt gran que sigui, s’està enfonsant.
Ara bé, hi ha una manera de salvar-lo (tothom hi anem a dins). No amb més poder, ni amb més control, sinó amb petites accions comunitàries, inspirades per una prova real:
Quan un vaixell s’enfonsa, el pots fer flotar de nou si l’omples de pilotes plenes d’aire.
I si les pilotes fossin comunitats?
Cada pilota plena d’aire és una comunitat local que respira, coopera i es projecta.
No cal que siguin totes iguals. N’hi ha de petites, grans, de colors diversos. Cadascuna té la seva forma, però totes ajuden a fer flotar el vaixell.
A Vilanova i la Geltrú, ja fa més de 15 anys que estem treballant en una d’aquestes pilotes. No és perfecta, però és viva, resistent i inspiradora.
Com es forma una d’aquestes pilotes?
Perquè una pilota tingui aire i forma, amb l’experiència d’aquests anys, calen dues parts inseparables:
1. L’interior que dona aire: la moneda social local (crèdit mutu cooperatiu):
Una eina pràctica que activa els recursos locals, fomenta la creativitat, el reciclatge i la producció sostenible.
Permet que les persones puguin participar voluntàriament en projectes necessaris en el seu entorn i ser compensades amb "moneda social" (en el nostre cas, la Turuta) amb la qual es poden intercanviar béns, aliments, serveis, coneixement i afecte.
No substitueix l’euro, sinó que el complementa, reduint-ne la dependència i facilitant una economia col·laborativa i arrelada.
2. La cobertura que dona forma i projecció a l'exterior: les Cantades Populars pel Planeta i la Pau:
Són trobades públiques, obertes, amb cançons per la vida, el Planeta i la Pau.
Ajuden a cohesionar la comunitat, a expressar valors, emocions i cultura col·lectiva.
Són espais pedagògics de connexió, visió i celebració, que donen ànima a la comunitat i la vinculen amb altres pilotes arreu del món.
Poden haver-hi molts models diferents de “pilotes” però el principal que les caracteritza és que s’organitzen a l’entorn d’economies col·laboratives, no especulatives i que també tenen una mirada a l’exterior.
El canvi de rumb: de la Globalització a la GloCalització
Vivim un moment únic a la Història de la Humanitat. El món es troba en una cruïlla: decadència (Conflictes geopolítics - Crisi climàtica - Desigualtats socials i econòmiques - Riscos tecnològics - Crisi de sentit i salut mental, etc.) o renovació profunda. Mai abans havíem estat tan connectats, ni havíem tingut tanta informació ni recursos a l’abast. Però, més enllà de les tecnologies i les estructures, el que realment canvia el món és la voluntat col·lectiva de les persones. I aquesta voluntat es pot activar dedicant només una hora a la setmana.
Milions de veus, moltes cançons
Imaginem que cada setmana, en pobles, ciutats i barris d’arreu del món, milions de persones es reuneixen un dia, una hora, per participar en les Cantades Populars pel Planeta i la Pau. Allà no només canten, sinó que també poden dansar, fer teatre i crear art comunitari, teixint vincles i despertant consciències. Aquestes trobades són molt més que activitats culturals: són el pols viu d’un nou despertar col·lectiu, que cada dia estarà més present en els grans mitjans de comunicació doncs seran com a manifestacions pacífiques i festives demanant la participació de tothom en el canvi de model de societat.
Un crit global per la Pau i la transformació social
Aquest moviment que ja està creixent no és només un acte simbòlic: és un clam global per la Pau i un compromís amb la transformació d’un model social i econòmic insostenible. Avui, gràcies a la connectivitat global, podem unir-nos com mai abans per construir una societat basada en la justícia, la cooperació i el respecte a la vida.
Comunitats que redescobreixen la seva força
Un dels pilars d’aquest canvi és el renaixement i enfortiment de les comunitats locals. Amb eines com les monedes socials i els sistemes de crèdit mutu cooperatiu, s’estan teixint ecosistemes econòmics sostenibles i arrelats al territori. Aquestes economies del bé comú no només cobreixen necessitats bàsiques sense dependre dels grans capitals, sinó que també regeneren el teixit social i els ecosistemes naturals, i reforcen la confiança i el sentit de pertinença.
Cap a la fi de la indústria de la guerra
Un aspecte revolucionari d’aquesta transformació és la progressiva desactivació de la indústria armamentística. Les persones es van adonant que hi ha una altra manera de viure millor retornant al món local amb una nova mirada. Cada vegada més tècnics es neguen a fabricar armes, i els soldats opten per desertar d’unes guerres que ja no volen sostenir. Davant d’aquest nou escenari, els poders globals hauran d’arribar a un Gran Acord de Pau que posi fi a les guerres i obri la porta a una Nova Era.
La Gran Reconversió
Aquest acord suposarà la Gran Reconversió: fàbriques d’armes transformades en fàbriques d’eines, exèrcits convertits en forces de reconstrucció. El món, que fins ara semblava en declivi, començarà a renéixer.
I tu, què hi pots fer?
Aquest gran canvi no és només necessari; és possible, i ja ha començat. Només cal que cada persona, a part de les seves activitats ineludibles habituals, dediqui una hora a la setmana a participar activament: cantant, creant, compartint i construint comunitat.
Unim forces. Canviem el curs de la Història!
Del Tenir al Ser
De la globalització a la gloCalització
Comença on siguis, amb qui siguis, amb el que tens. Cada comunitat viva és una alenada d’esperança per un món que vol tornar a flotar.
A Vilanova i la Geltrú ja hem començat, ens trobem tots els dijous en llocs públics per fer Cantades Populars pel Planeta i la Pau des que va començar la guerra d'Ucraïna, d'altra banda aquest any fa 15 anys que vam començar a posar en marxa un sistema de crèdit mutu cooperatiu amb un valor d'intercanvi virtual, com una moneda, que s’anomena “la Turuta”, que facilita intercanvis entre les persones, comerços, productors i entitats associades. El principal valor de la Turuta és la gent, les persones associades i la xarxa ciutadana d'autoajuda que es crea. Podeu trobar tota la informació a turuta.cat i per qualsevol aclariment estem a la vostra disposició.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!