Depressió i sexualitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sovint els trastorns psicòlogics poden provocar trastorns sexuals. Els segons poden ser símptomes dels primers o conseqüència dels tractaments per a paliar-los. La depressió afecta a Espanya a un 10 % de la població adulta. És cert, però, que alguns individus estàn més predisposats a patir aquesta malaltia. Pot presentar diversos graus de severitat i tot que encara no s’ha descobert l’origen que explica la seva aparició, sembla ser que està relacionada amb una disminució dels nivells de serotonina, un neurotransmisor que es troba al cervell. A més, s’ha descobert que el cervell masculí produeix més serotonina que el femení i això podria explicar per què algunes malalties, entre elles la depressió, afecten majoritàriament a les dones.


La depressió es pot descriure amb una sèrie de símptomes: sentiment de tristesa profunda, ganes de plorar constant, apatia, desànim, insomni, fatiga, pèrdua d’interés general, dificultat per pensar i concentrar-se, sentiment de culpabilitat o fracàs, disminució de l’energia, ansietat més o menys accentuada, etc.

Aquesta apatia general que es manifesta en els trastorns depressius també es trasllada al dormitori. La manca de desig sexual i l’absència de fantasies són molt habituals. De fet, perdre la libido és sovint el primer símptoma d’un trastorn depressiu incipient. I només en un terç dels casos, es produeixen trastorns sexuals greus: disfunció erèctil en l’home i anorgasmia i disparèunia en la dona.

Per combatre la depressió és recomanable un tractament integrador, tant farmacològic com psicològic. És cert, però, que els fàrmacs poden alterar la vida sexual dels pacients amb depressió, incidint en el desig, l’excitabilitat o el plaer. El pacient que detecti aquests problemes ho ha de comunicar al seu metge o psiquiatra per tal de que pugui reduïr aquests efectes secundaris i trobar el tractament que millor s’adapti a les característiques de cadascú. Actualment disposem d’un ampli ventall de fàrmacs per combatre la depressió que poden contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients i cada vegada són més els que respecten la funció sexual.

Rocío Rico (psicòloga – sexòloga col.nº 12135)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local