SITGES

Ni a Sitges ni enlloc! No a la incineradora!

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de l’Ateneu Popular de Sitges volem posicionar-nos públicament abans de l'aprovació inicial del programa metropolità de tractament de residus, prevista per aquest mes de juliol, denunciant que aquesta no és una solució acceptable pel que fa al tractament i gestió de residus. Aquest pla, de dur-se a terme, tindria com a possible ubicació Vallcarca, al terme municipal de Sitges, en una zona exclosa de l'espai natural del Garraf degut a la presència de la fàbrica de ciment i les seves quatre canteres. Malgrat això, Vallcarca és just al cor del Parc Natural del Garraf i al bell mig de la part marina de la Xarxa Natura 2000, corresponent a les Costes del Garraf. Això suposaria la confluència de dues fonts altament contaminants: la incineradora en si i la planta cimentera, que actualment compta amb llicència i és la planta pilot per a la polèmica crema llots de depuradora i farines càrniques, cosa que pot tenir efectes fortament nocius per a la natura i la salut segons multitud d'estudis.

Apostem per una política vers la reducció, el reciclatge i la recuperació de residus. Els tractaments finalistes (abocadors i incineradores) haurien de ser la darrera opció, quan la resta ja haguessin estat explotades al màxim. Incinerar suposa emetre i dispersar a l'atmosfera gasos que contenen metalls pesants (plom, cadmi, mercuri...) i gasos organoclorats com les dioxines, els furans o els àcids. Tot i l’aplicació de les més modernes tecnologies, la combustió de residus continua generant i concentrant tòxics. A banda de les emissions a l'atmosfera, la incineradora produiria anualment entre 135.000 i 180.000 tones de residus perillosos, que transitarien per la C-31 i/o bé pels Túnels del Garraf i pels quals caldria trobar abocadors. Les millors tècniques d'abocament i d'inertització no eviten que les cendres i escòries suposin un perill de contaminació de les reserves d'aigua subterrània i amenacin, alhora, el medi ambient i la salut. Incinerar suposa destruir materials encara aprofitables i accentuar així l'esgotament i la deficient gestió dels recursos naturals del planeta. La incineració, especialment, obstaculitza el desenvolupament d'altres sistemes alternatius, molt més adequats per al medi ambient: la reducció en origen, la reutilització, la recollida selectiva i el reciclatge...

També, tal com han criticat certs sectors polítics de la vila de Sitges, aquesta situació que estem vivint demostra encara més la nul·la participació que tenen els municipis envers el seu territori. Per això fem un aposta en favor de l’organització territorial de la Vegueria del Penedès, perquè des de la nostra terra poguem decidir els aspectes d’un desenvolupament global i sostingut, respectuós amb el territori i el seu paisatge.

L’Ateneu Popular, amb la intenció de cercar el suport i l'adhesió d’altres col·lectius, entitats i individuals, insta a l’administració local i comarcal a oposar-se frontalment a aquest projecte i a demanar als seus respectius partits en l’àmbit nacional la seva immediata retirada. Per tot això convoca pel proper 19 de juliol una assemblea oberta a tota la societat civil per a la constitució d’una Plataforma en contra de la Incineradora a Vallcarca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local