OPINIÓ

Sobre el pacte local per l'ocupació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Concretament, la CUP es congratula de les mesures que el Govern va anunciar el passat 20 d’octubre amb el nom de Pacte Local per l’Ocupació de Vilanova i la Geltrú, signat conjuntament amb CCOO, UGT i l’ADEG. Tot i això, quan des de la CUP es va presentar el passat mes de maig una moció a favor de crear un taula anticrisi a la ciutat, formada per agents econòmics, agents socials, sindicats i partits polítics, des del govern es va dir que no tenia massa sentit fer-ho a nivell municipal, perquè els agents empresarials i sindicals s’organitzaven de manera comarcal i que es crearia una taula en aquest sentit a nivell comarcal. Ara, en canvi, sembla que sí que es pot parlar i treballar amb els sindicats i l’ADEG a nivell municipal i es fa un pacte que hauria d’haver estat un dels objectius de la taula proposada a la moció. Això sí, però, sense cap membre de l’oposició al consistori. Si, tal com diuen, aquest és un pacte a mig i llarg termini que va més enllà de la crisi, encara sembla que hauria de ser més imprescindible la presència i la signatura en aquest pacte de la resta de partits representats al consistori. Per a la CUP, no és cap sorpresa aquesta manera de fer de l’equip de govern, que moltes vegades menysprea l’oposició i la considera més una càrrega que un agent a tenir en compte a l’hora de realitzar propostes o consensuar pactes de ciutat a mig i llarg termini.

Per altra banda, la CUP també valora positivament el segon acord d’aquest Pacte Local per l’Ocupació, que diu textualment: Crear un Viver d’empreses que tuteli i doni suport a projectes i iniciatives empresarials del municipi. Una cop més, la CUP hi dóna tot el seu suport. Sorprèn, però, el canvi de criteri del govern municipal, considerant que al novembre farà tot just dos anys que la Candidatura d’Unitat Popular va proposar públicament la creació d’un viver d’empreses a la ciutat i que, en aquell moment, quan es va preguntar per què a Vilanova no hi havia un viver d’empreses, tenint en compte la presència a la ciutat de l’Escola Superior Universitària d’Enginyeria i el Centre Tecnològic de Recerca, la resposta del govern va ser textualment que Aquest és un model caduc que respon a un concepte que ja no s’utilitza en aquest camp. Segurament, tampoc en aquell cas, la proposta no devia ser del tot dolenta; segurament, el problema era qui feia aquesta proposta. Si s’hagués començat a treballar en aquell moment pel viver d’empreses, ja tindríem el projecte ara en marxa, que és quan més falta ens fa. A la CUP, no hi ha cap intenció de treure pit i considerar aquestes propostes com a pròpies, sobretot quan tant la de la taula de la crisi com el viver d’empreses ja funcionant, amb èxit, en altres municipis. Sí que vol reclamar, en canvi, que des de l’equip de govern es tinguin en major consideració les propostes que es fan des de l’oposició, sense cap por de tirar-les endavant pel fet de no haver-ne estat els pares.




ANNEX1: Pregunta presentada per la CUP al ple de novembre del 2007:

23.Tenint en compte que Vilanova i la Geltrú és l’única ciutat de Catalunya que disposa d’Escola Superior Universitària d’Enginyeria i Centre Tecnològic de Recerca i en canvi no disposa de Viver d’Empreses, la CUP vol saber per quina raó l’equip de govern mai no ha impulsat cap centre d’aquestes característiques a la nostra ciutat?

Aquest és un model caduc que respon a un concepte que ja no s’utilitza en aquest camp. Des de l’Ajuntament de Vilanova s’estan duent a terme diverses accions de suport a l’emprenedoria, tan des de Desenvolupament Local com des del CFO La Paperera.



ANNEX2: Intervenció realitzada per l’alcalde al ple del mes de maig en relació a la moció de la taula per la crisi presentada per la CUP:

I efectivament, jo, per un matís final, no estem d’acord en una qüestió de... amb la moció, perquè creiem realment que hi ha una sèrie de qüestions de s’han de debatre a nivell comarcal, no tant en el si del Consell Comarcal o no, sinó a nivell comarcal. Els sindicats, els més majoritaris, representen... estan organitzats a nivell comarcal. L’associació d’empresaris més representativa està organitzada a nivell comarcal. Els gremis estan organitzats a nivell comarcal i supracomarcal, no? El generar –i així ho vam valorar en el marc del Consell Comarcal i els diferents grups del Consell Comarcal- era important que hi hagués una estructura, diguem-ne, un anàlisi compartit i que no es fragmentés en els sis municipis i que hi haguessin taules a cada lloc on hi haguessin representants de l’ADEG, a sis municipis de... no?, dels sindicats de sis municipis, etc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local