Opinió

On són els 950 llocs de treball?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Han estat 8.108 Ajuntaments, sobre un total de 8.112, que han presentat els seus projectes, els quals han estat acceptats majoritàriament.

És molt discutible si ha estat una bona mesura, ja que té força de “pan para hoy hambre para mañana”. A mi personalment se’m plantegen molts dubtes, com, què farem quan s’acabin les obres? O què s’està fent per adaptar el país al nou entorn econòmic?

En tot cas benvinguts siguin els diners, que a Vilanova i la Geltrú han estat 11 milions d’euros, els quals s’han aplicat a diverses actuacions.

Però millorar l’aspecte de les nostres ciutats no era el principal objectiu del FEIL, sinó més aviat una conseqüència. L’objectiu principal era la dinamització de l’economia local i la creació i manteniment de llocs de treball.

En aquest sentit el Govern Municipal de Vilanova i la Geltrú va anunciar 950 llocs de treball, cosa que va crear força expectatives entre el nombrós col•lectiu de treballadors de la construcció que es troba en situació d’atur.

Però ben aviat hi va començar a haver força inquietud perquè els treballadors anaven a l’oficina d’ocupació i a l’Ajuntament a informar-se sobre els llocs de treball del FEIL i se’ls indicava que havien de dirigir-se directament a les empreses que havien resultat adjudicatàries de les obres.

Arran d’aquest malestar vam preguntar al Ple del mes d’abril sobre aquest tema i va quedar manifest que ningú s’havia preocupat de centralitzar una borsa de treball per les obres del FEIL. En aquell mateix moment vam reclamar que es prioritzés aquest aspecte.

El 27 d’abril vam demanar per escrit informació sobre el nombre de treballadors que s’havien ocupat fins el moment i va resultar que eren molt pocs. Un cop més vam demanar a l’equip de govern prendre mesures per tal de garantir que els vilanovins es poguessin beneficiar de l’activitat que aquest fons havia portat a la nostra ciutat.

Mentrestant ens van arribar les queixes dels empresaris locals de la construcció. Ens explicaven que per part de l’Ajuntament no havien rebut cap mena de notificació, quan consideràvem que haurien d’haver estat els primers a conèixer els projectes.

Finalment el mes d’octubre vam demanar les dades, ja força definitives, sobre l’activitat i l’ocupació que el FEIL havia generat a la nostra ciutat, i el que ens temíem va resultar ser realitat:

- Només un 59,22% dels projectes van ser adjudicats a empreses de Vilanova i la Geltrú. D’aquests projectes que es van quedar en mans d’empreses vilanovines un 63,39% corresponia a una sola empresa, Qualitat Obres, la qual va subcontractar la paleteria i la mà d’obra a empreses de fora de la ciutat.

- Amb tot això només van resultar contractats a les oficines de l’atur de la nostra ciutat 111 treballadors per les obres del FEIL.

En definitiva, és un tema de prioritats, i en aquest sentit ha quedat demostrat que la dinamització econòmica i l’ocupació no eren aspectes prioritaris per les persones que governen el nostre ajuntament.

De cara a l’any 2010 el govern central ha posat en marxa un nou fons estatal d’inversió local orientat a projectes d’economia sostenible.

Amb l’objectiu de pressionar l’Ajuntament perquè enguany no resti passiu i prengui mesures per aconseguir que les empreses i els treballadors de la ciutat es puguin beneficiar d’aquestes inversions, vam presentar al Ple del 18 de gener una moció.

Els següents acords van ser votats per unanimitat:

Primer: Promoure en les actuacions corresponents al FEIL 2010 la subcontractació d’empreses locals així com la contractació de treballadors residents a la ciutat

Segon: Que es faciliti als treballadors locals apuntats a l’atur informació suficient per tal de poder accedir als llocs de treball que generi el FEIL 2010.

Malauradament només es va poder acordar una “voluntat”, perquè la legislació vigent no permet delimitar en les contractacions d’obres aspectes com la residència de les empreses adjudicatàries o dels treballadors a contractar, però personalment estic satisfeta perquè l’equip de govern s’ha compromès com a mínim a fer més del que ha fet l’any 2009.

Ara caldrà veure amb quines accions es desenvolupa aquesta voluntat, i en aquest sentit aquesta mateixa setmana presentarem una bateria de preguntes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local