OPINIÓ

Repassar el passat i pensar en el futur a Sitges (2010)

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els amics i les amigues de la primera Escola Estatal de Sitges,el CEIP Esteve Barrachina, institució que de manera acadèmica, però força pedagógica va fent una notable feina escolar de difusió dels coneixements i de divulgació cultural amb la innovació educativa, en una nova época escolar,de l’històrica capçalera d’Agrupació Escolar Mixta nascuda l’any 1960 a l’Escola Esteve Barrachina l’any 2010, ens hi proposa per celebrar els Actes del Festival Escolar del seu Cinquantanari, àlies les seves Noces d'Or, tenir els millors sentiments i pensaments envers el futur del que va ser primer Grup Escolar i hores d’ara una Escola pública amb tots el sets i els uts.

*Un cinquantenari d’anys, doncs, per analitzar la trajectòria recorreguda, des dels primers moments de relleu de la mítica Maria Montserrat Ossó i Massip, d'ideologia republicana a la secció de noies i de l’entusiasta Salvador Fontdevila i Carbó a la secció de nois, que van mantenir durant els primers cursos 1960-1964, gairebé sols la institució escolar, fins als nostres diez-.

*Un llarg i estimulant recorregut i una acumulació força generosa i pedagògica de feina feta. Des d’aspectes tan elementals com com la creació d'un permanent Arxiu Escolar fins a definir curs rere curs un Projecte Educatiu de Centre (PEC)-. Des de separar -crec que no encertadament- la gestió directiva de les noies i dels nois, passant per bastir projectes escolars de difusió cultural conjunta en la societat sitgetana.

*I com no..., recordar, també, moments d’extrema dificultat com per exemple les discrepàncies institucionals o quan una nit trenquen alguns vidrals de l’edifici i pasar un curs sene telèfon per manca de pressupost municipal i les conseqüències que això va portar, sense oblidar gens la reconversió des de l’òptica institucional passant d’Agrupació Escolar Mixta a l'anomenat popular "Col.legi la Vila", amb l’aprovació que va aixecar el fet.

*Tot plegat será interessant de recordar, d’analitzar i de comparar d’on es partia fins als nostres diez del segle XXI i la majoria de vegades amb una certa precarietat económica, responsabilitat òbvia d’aquells que hi han tingut responsabilitats i perquè molts anys i, encara l’any 2010, els compromisos que es deriven de la propia qualificació de la primera Escola Pública Esteve Barrachina no es compleixen per part de l’Administració del govern i per part de l’Ajuntament de Sitges.

*Durant 50 anys la propia concepció del concepte "Escola Pública" ha sofert un profund i positiu canvi al llarg del mig segle d’ensenyament públic a través de les cinc diverses reformes educatives al gust no dels mestres i educadors sinó dels polítics governants.

*La nostra primera escola pública sitgetana i estatal prové en la seva majoria d’allò que es va anomenar “la passió per aconseguir després d’anys i panys una generació d’intel.lectuals sitgetans”. L’Escola Pública Esteve Barrachina-durant els seus cinquanta anys de presencia a Sitges- es va convertir en un mostrari educatiu i escolar divers però silenciós del dia rera dia, tancat en si mateix i sense cap voluntat de ser incentiu d’aglutinar uns proojectes educatius de centre més ambiciosos.

*Serà ben bé -amb els procesos de consolidació de nous Projectes Educatius de Centre- que comencen al final dels anys de la dictadura i el traspàs de l’ensenyament a la Generalitat de Catalunya, en què el concepte d’Escuela Nacional es revoluciona i esdevé Escola Catalana, un concepte obert, dinàmic, interactiu que genera, no només mostra, sinó que vol capitalitzar projectes globals catalans d’interpretació de patrimoni de Catalunya: la llengua catalana, la Geografia i Història de Catalunya i del seu entorn més immediat com ara l’Assignatura Sitges, un ressò de la Geografia Local del carlí Mestre de mestres l'Esteva Barrachina, escrita sota el recolzament dels seus deixebles i famílies l'any 1908.

Froilan Franco, àlies 'El Mestre'. Sitges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local