OPINIÓ

Què és la Psicologia forense?

VD.

VD.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sovint s’entén com una disciplina relativament recent, que s’encarrega d’aplicar la Psicologia en l’àmbit de la justícia. Però s’equivocaríeu pensant que és recent, perquè apareix amb diferents publicacions molt abans del segle XX, quan Eckardts Hausen (1792) parla “sobre la necessitat de coneixements psicològics per a jutjar els delictes”

Podem definir la Psicologia Forense com la ciència que ensenya l’aplicació de totes les branques i sabers de la psicologia davant de les preguntes de la justícia i coopera amb l’Administració de Justícia, actuant en el Foro (Tribunal), millorant l’exercici del Dret.

Dit d’una altra manera la Psicologia Forense té a veure amb l’estudi de la conducta humana en l’àmbit legal de la investigació dels delictes.

El delicte pot ser fàcil d’identificar i està ben definit per la Llei, però saber l’estat de perillositat de la persona que comet el delicte, de la seva psique, el seu estat físic i emocional, l’ambient en que viu, l’educació rebuda, tots el factors interns i externs que es barregen en els amplis i complexes fluxos de la personalitat concreta que afecten i marquen a la persona que s’està jutjant, és molt més difícil del que penseu.

Aprofundir i saber els motius que originen que un home violi una dona; les causes que hi ha darrera d’un jove que es suïcida, els canvis de conducta que presenta un nen abusat sexualment... tot això és extremadament complex. És aquí on s’endinsa el psicòleg forense, qui ha d’avaluar, diagnosticar, pronosticar i fer recomanacions amb tot allò que té a veure amb l’estat mental de la persona que es jutja o que està dins el procediment. Tot plegat va en la via d’aconseguir un veredicte realment just per l’encausat i pot incidir molt seriosa i decisivament en el seu grau d’inocència o culpabilitat i conseqüent condemna. És quelcom cada dia més acceptat i demanat pels estaments judicials en determinats tipus de delictes...de segur tots hem vist films i sèries de la tele que se’n fan ressò popularitzant aquesta tendència jurídica.

M’encantarà donar-vos a conèixer tantes i tantes coses que tenen a veure amb la Psicologia Forense i amb les funcions del psicòleg dins d’aquest àmbit, que són moltes i variades; tal i com afirma Louisell (1955) “Els Tribunals estan preparats per escoltar i acceptar la Psicologia quan els psicòlegs estiguin preparats per actuar davant els Tribunals”

Però això serà en la propera...

Marga Pagès
Psicòlogaforense
Col. COPC 13 956
marga@consultapsicologa.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local