Model Territorial de Catalunya

Les quatre 'V'

Xarxes

Xarxes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Esta clar que el principal punt d’anàlisi és el desequilibri territorial que pateix el país; desequilibri present entre una potent i dinàmica àrea metropolitana de Barcelona i la resta del país. El futur de Catalunya passa per l’ordenació i la gestió territorial del país que cerqui corregir aquest desequilibri. La possibilitat d’enllaçar i potenciar la xarxa de ciutat mitjanes del país esdevé una, sinó l’única, solució possible.

En relació a aquesta xarxa de ciutats mitjanes de Catalunya, el passat divendres vaig tenir el privilegi d’assistir a la inaguració de la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, convidat pel seu regidor de Turisme en Gerard Figueres. En aquesta fira va tenir lloc un encontre entre els quatre alcaldes de les capitals de comarca per on transcorre el denominat Eix diagonal (Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Durant els actes es va poder escoltar com les quatre autoritats defensaven aquest eix com un model alternatiu a la lògica territorial existent entre l’àrea metropolitana de Barcelona i la resta del país. Apostaven per aquest eix per potenciar part de la xarxa de ciutats mitjanes presents en aquests territoris, una possible i probable solució al desequilibri territorial de Catalunya.

Pensant en clau penedesenca i veient fet realitat un dels eixos principals d’aquest Àmbit Funcional de planificació de la Generalitat de Catalunya, el compost per Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, ens preguntàvem sobre les possibilitats i potencialitats d’aquest eix, i es pensava en la possibilitat d’articular aquest eix amb un altre que col•labores a fomentar i potenciar aquesta xarxa de ciutats mitjanes de Catalunya.

Aquesta Eix diagonal podia complementar-se amb el triangle penedesenc, que potenciaria les relacions entre Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i el Vendrell, donant una opció potencial a Valls amb la seva connexió al Vendrell amb la C-51, un apèndix d’aquest triangle penedesenc, les quatre “V”.

Potenciar el triangle penedesenc consolidaria lligams funcionals que pateixen la disfunció de la divisió provincial, i dins del seu Àmbit Funcional de planificació consolidarien un territori “tampó” entre les dues grans àrees metropolitanes de Catalunya, Barcelona per un cantó i Tarragona-Reus, per un altre.

El desenvolupament d’aquesta xarxa de ciutats mitjanes permet un desenvolupament més dinàmic dels territoris respectius, dons la mitjana escala permet l’articulació de les vàries funcions territorial amb major consistència i capacitats de reacció.

Un dels costats del triangle penedesenc ja està ben consolidat, el Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, ara cal desenvolupar la xarxa del tot, i consolidar i potenciar els altres dos costats, la connexió de les dues citades ciutats i el Vendrell. Valls s’articularia amb aquest triangle per la C-51, esdevenint l’entrada del Camp de Tarragona pel nord amb la A-27 de tot el gran eix de la vall de l’Ebre, i una bifurcació entre la continuïtat per aquesta A-27 fins al port de Tarragona, i la continuïtat per la C-51 cap a aquest triangle penedesenc i el port de Vilanova i la Geltrú, guanyant així, molt de pes específic en el seu posicionament territorial respecte a la gran xarxa catalana.

En definitiva que pel futur de Catalunya, cal tenir present aquesta xarxa de ciutats mitjanes i connectar-les directament a les xarxes europees, per tal de que Catalunya i tots els seus territoris puguin estar a punt al futur que ens espera.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local