
-
Cartes a la direcció
-
Alicia Bailey
- Vilanova i la Geltrú
- 06-11-2013 12:07
Eix. Lletres
Un pas previ a l’aprenentatge de la lectoescriptura
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Cada cop més sentim a parlar d’escoles que treballen la consciència fonològica, i sovint molts pares no saben a que es refereix aquest terme ni quina importància té aquest treball.
Què és la consciència Fonològica?
La consciència fonològica és l’habilitat que tenim els humans per a analitzar de manera conscient els sons individuals en les paraules. Aquesta habilitat és prèvia l’aprenentatge de la lectura i la escriptura, per això s’ha d’estimular ja des del cicle infantil amb activitats que passen de del reconeixement de rodolins o la discriminació auditiva de sons semblants (cara-cala, bota-mota) fins a arribar al reconeixement del fonema de manera aïllada.
Perquè és important la consciència fonològica?
És molt important ja que , si no hi ha un coneixement previ i madur del so (fonema) és molt difícil després fer el pas a la lletra (grafia), per això molts estudis científics han mostrat la estreta relació entre les dificultats amb la consciència fonològica i les dificultats d’aprenentatge de la lectoescriptura.
I com puc estimular la consciència fonològica a casa?
Molts jocs tradicionals treballen la consciència fonològica. Aquí van alguns exemples:
- Fer rodolins amb paraules (roca-boca) o amb frases divertides (el llop es menja un pop).
- Jugar al “Veo-Veo” però amb variants: “veo-veo” paraules que comencen amb un so (amb la s: sopa), o que acaben en un so (amb la a: pissarra) o que tenen el so al mig (amb la r: cara).
- Fer cadenes de paraules: la paraula que un diu ha d’acabar com la última lletra de la paraula anterior (armari-indi) o com la última síl·laba (casa- sala).
- Fer paraules entremaliades: si a RA-QUE-TA li tret QUE, què em queda? RATA! I SA-BA-TA sense SA, què tinc? Una BATA!
Tanmateix, en l’actualitat trobem multitud de recursos a la xarxa per a treballar aquestes habilitats amb jocs multimèdia. A www.clic.xtec.cat trobareu les activitats: consciència fonològica, consciència fonològica 2, juguem amb els sons i oposicions fonològiques que treballen aquest aspecte de forma lúdica.
Alicia Bailey Garrido
Logopeda Col. 08-823.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!