
-
Esquerra Republicana
-
ERC Sant Sadurní
- Sant Sadurní d'Anoia
- 27-03-2014 10:42
ERC. Imatge de la xerrada
Albert Castellanos i Elisenda Paluzie mostren les oportunitats d’un nou país independent a nivell econòmic i social i remarquen la importància de les eleccions europees
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’economia és un dels elements que enquesta rere enquesta es marca com àmbit clau en el procés cap a la independència. Per aquest motiu les JERC Sant Sadurní van organitzar una xerrada dins el cicle “L’endemà de la consulta” amb la degana de la facultat d’economia de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie, i el professor de la Universitat Pompeu Fabra, Albert Castellanos.
La xerrada va respondre set grans preguntes, com per exemple ‘un país petit pot ser competitu?’ o ‘ens podem permetre un nou estat?’. Tant Paluzie com Castellanos van desgranar diversos arguments com per exemple que malgrat ser un país petit, Catalunya tindria una economia forta un cop independent com demostra que té un PIB superior a la mitjana de la UE. També van remarcar que el nivell d’obertura de la seva economia, que és d’un 130%, és òptim ja que es considera que a partir del 80% ja resulta ‘eficient’ convertir-se en un nou estat. Castellanos va voler tranquil·litzar sobre l’amenaça de boicot, perquè segons els estudis realitzats en el pitjor dels escenaris un boicot a gran escala suposaria la pèrdua del 4% del PIB, però es compensaria amb l’entrada del 8% del PIB de l’espoli fiscal, que s’acabaria, d’aquesta manera l’economia catalana experimentaria un creixement del 4% malgrat el boicot. Així mateix Paluzie va assegurar que la posada en marxa d’un nou estat podria costar entre 3000 i 4000 milions d’euros, per tant es disposarien de 13000 milions per millorar l’estat del benestar, les infraestructures o la lluita contra la desocupació.
En el torn de preguntes van ser moltes les intervencions que feien referència al deute de l’estat espanyol i la part que hauria d’assumir o no el nou estat, els experts van apuntar que el deute l’ha firmat l’estat espanyol i que assumir-ne un a part o no serà producte d’una negociació, que a tots interessa que es faci. Castellanos va suggerir que per a Catalunya resultaria interessant que s’assumís el % d’inversions que ha fet l’estat a fet al Principat, però va avisar que la xifra concreta serà producte d’una negociació ‘dura’.
Finalment tan Paluzie com Castellanos van posar l’accent en les properes eleccions al Parlament Europeu i van destacar la importància de què es vagi a votar massivament i es faci a favor del dret a decidir i de la independència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!