
-
Tribuna
-
Àlex Duque Triviño
- El Vendrell
- 25-08-2014 13:42
Eix. Àlex Duque Triviño
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El PP té pressa i por. La iniciativa apuntada pels populars a finals de juny i confirmada immediatament pel president del Govern, Mariano Rajoy, de reformar la llei electoral per introduir l'elecció directa d'alcaldes cobrarà forma abans del que s'esperava. El PP vol que la reforma estigui vigent i s'apliqui en les pròximes municipals.
Serà al setembre quan els populars posen en marxa la reforma, dins del pla de regeneració que impulsa el govern, que té com a objectiu frenar la creixent fragmentació de la política municipal. Així, la iniciativa del PP parteix de la base del que ja ho va proposar al Congrés fa quatre anys en vigílies de les anteriors municipals, estant a l'oposició, i sense cap èxit. El que el PP planteja és que la llista més votada, sempre que obtingui un 40% dels vots i cinc punts d'avantatge sobre la següent, obtingui automàticament la meitat més un dels regidors, és a dir, la majoria absoluta. La resta dels regidors serien repartits entre els altres partits aplicant el mateix sistema de repartiment que en l'actualitat segons la llei d'Hondt, és a dir, un sistema proporcional corregit.
La vicesecretaria de política municipal i autonòmica del PP, que dirigeix Javier Arenas, té elaborada la proposta, que també preveu modificar el percentatge exigit fins ara per poder tenir representació en els ajuntaments, un 5% dels vots.
Són xifres que el PP posa damunt de la taula, tot i que les fonts consultades en la direcció dels populars estan obertes a estudiar altres que es plantegin. Els populars mantenen que en el cas que la llista més votada no obtingui aquest 40% de sufragis, segueixi regint el que fins ara, és a dir, la mecànica dels pactes postelectorals entre diverses forces, el que en ocasions dóna lloc fins i tot que pugui arribar a l'alcaldia el partit que hagi obtingut menys vots.
En el rerefons de la iniciativa subjau el temor del PP que la pèrdua de majories absolutes que preveu, i més després del resultat de les passades europees, el porti a perdre ajuntaments clau per pactes d'esquerra, encara que siguin la llista més votada. D'aquí que el PP estigui disposat, tot i que encara no hi ha una decisió ferma, a tirar endavant la reforma fins i tot en solitari.
En resum, és molt possible que el preu en vots del regidor s'encareixi i els partits majoritaris vegin incrementada la seva representació en aquells ajuntaments en els quals es presentin moltes llistes i costi arribar al 5% dels vots. D'altra banda, la possibilitat que governi directament la llista que obtingui el 40% dels vots suposa un clar avantatge per a la dreta.
En conseqüència, la vacuna és clara: amplis, plurals i cohesionats pactes d'esquerres per governar a les corporacions municipals. No hi ha altra manera de canviar les coses.
Àlex Duque Triviño
Secretari general, portaveu de ICV El Vendrell
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!