Eleccions municipals 2015

ERC es compromet a fer dues audiències públiques a l'any

Eix. Imatge de la roda premsa per presentar les propostes de transparència.

Eix. Imatge de la roda premsa per presentar les propostes de transparència.

Mònica Hill candidata a l’alcaldia d’ERC presenta un programa ambiciós en regeneració democràtica i per avançar en la democràcia directa i en fer consultes ciutadanes sobre els projectes més importants per Vilafranca

“S’ha acabat la participació entesa només com votar cada quatre anys”. Mònica Hill va exposar un programa de participació, transparència i regeneració democràtica centrat en tornar a posar la ciutadania al centre de l’acció pública. “La gent ha de poder saber en tot moment com s’inverteixen els recursos públics i han de poder debatre sobre el projecte de Vilafranca que duu a terme el govern”. Hill va remarcar que “plantegem una nova Vilafranca que sigui capaç de repensar-se i de fer coses diferents, volem apropar la gestió i les decisions a la gent per fer un govern més participatiu i democràtic”. La importància que ERC dóna en aquest àmbit es veurà en el nou govern si els republicans lideren l’ajuntament amb la creació de la regidoria de transparència. Hill va destacar que “és un programa de govern. Presentem propostes realistes però agosarades perquè l’objectiu és fer una nova Vilafranca més participativa i més transparent”.

Una app per seguir el pressupost

Des d’ERC es va exposar que es desenvoluparà una aplicació per tal que es pugui seguir com s’està executant el pressupost municipal. Aquesta acció vol “posar llum al dia a dia de l’ajuntament i permetrà ser del tot transparent en l’excussió de la gestió”. Aquest tipus d’aplicació ja s’està duent a terme a altres municipis on governa ERC. Mònica Hill va comprometre’s a que a més del control del dia a dia, un govern amb ERC respondrà en un mes totes les preguntes i demandes que arribin a l’ajuntament “cal una forma propera i eficient per relacionar-se amb la ciutadania”.

Les urnes al carrer

Un dels altres elements que des de la candidatura d’ERC defensen és el desenvolupament de consultes ciutadanes per poder decidir grans temes de la vila. En aquest sentit el número dos de la candidatura Pere Sàbat va apuntar que “actualment ja es podrien fer consultes, només cal voluntat política per part del govern per tirar-les endavant. Un govern d’ERC, un govern republicà, portarem a votació grans decisions sobre la vila i ho decidirem entre tots”. Sàbat va posar l’exemple d’una reforma d’un espai públic o un canvi d’usos com a mostra de consulta. Segons ERC el que volen és que tot procés de participació “aporti valor afegit a la decisió” ja que “no farem processos de participació ciutadana per postureig com s’han fet fins ara amb els pressupostos participatius on a vegades ni s’ha acabat aplicant el que es decidia, sinó que farem processos on la gent pugui decidir realment”.

Dues audiències públiques a l’any

Un dels temes que més destaca el programa d’ERC és el compromís de celebrar dues audiències públiques a l’any per tal d’explicar la tasca i les línies d’actuació del govern, així com de debatre amb la ciutadania l’estat de la vila. El número 3 de la candidatura Josep Àlvarez va destacar que “no entenem la política sense retre comptes del que es fa, serem propers a la gent i volem que entre tots anem construint la nova Vilafranca”. Segons Àlvarez aquest fet “és compartit a les candidatures d’ERC, que es basen en el compromís cívic de servei, per tant el fet de retre comptes del que s’està fent des del govern municipal és un element natural i evident”. Des d’ERC es va apuntar que aquesta dinàmica forma part del seu ADN ja que “a les entitats on participem ja funcionem d’aquesta manera, retre comptes i explicar i debatre les línies a seguir. Ho fem a les AMPA’s, a les empreses, a les entitats... a tot arreu, és el nostre dia a dia i ho volem portar també al govern de la vila”.

Per la seva banda Juli Silvestre va exposar la necessitat de tirar endavant un pacte local per la transparència i la democràcia que impliqui els agents socials i polítics de la vila per establir diverses mesures que fossin compartides per una gran majoria de la societat. “L’objectiu és trobar un punt d’acord per establir una sèrie d’accions, en diferents àmbits per tal de decidir plegats les prioritats i les accions”. 

Des d’ERC es va destacar que en cap candidatura hi ha imputats i que “en 84 anys hem demostrat de sobre la nostra honradesa i no tenim ni un cas de corrupció, som els campions de la transparència i contra la xacra de la corrupció”, alhora que van recordar que l’objectiu que persegueixen amb el nou país és una República amb pobresa 0 i corrupció 0.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!