Eleccions municipals 2015

ERC proposa ser beligerants amb els grans morosos i fer-ne públic el llistat

Eix. Roda de premsa d'ERC Vilafranca

Eix. Roda de premsa d'ERC Vilafranca

ERC de Vilafranca està preocupada per l’augment d’impagats cap a l’ Ajuntament, especialment d’empreses vinculades al sector immobiliari, que en els anys de creixement descontrolat d’aquest sector varen fer grans negocis i que després han deixat deutes importants, que en aquest moment entre l’ impost sobre construccions, instal·lacions i d’obres, taxa sobre llicències d’obres, contribució urbana i impost sobre activitats econòmiques, poden arribar a prop de 3 Milions d’euros, segons van explicar en roda de premsa Mònica Hill acompanyada d’altres membres de la candidatura com Jordi Cuyàs i Juli Silvestre. Des d’ERC entenemn que l’ Ajuntament ha de fer tots els possibles per recuperar-los i que la ciutadania té tot el dret a saber qui ha estat fent negoci amb el sol de la vila i després no ha complert amb les seves obligacions.  No es pot, asseguren, tolerar a la vila actuacions semblants al cas “Castor” en les que quan hi ha beneficis se’ls queda l’inversor i quan hi ha pèrdues “les paguem entre tots”.

“En aquest sentit”, va apuntar Mònica Hill, candidata dels republicans, “des de l’Ajuntament treballarem al màxim per recuperar aquests diners que són de la vila, amb tots els mitjans que la llei posa a l’abast,  promourem els canvis normatius necessaris per que això no es torni a repetir en el futur i vetllarem per que l’ Organisme de Gestió Tributària sigui el màxim d’eficaç, especialment en aquests casos.”

ERC creu que és primordial aquesta actuació per poder disposar dels diners necessaris per impulsar les activitats de la vila, generar més economia productiva i ocupació i donar suport a la gent treballadora que realment no pot pagar, sense augmentar els impostos.  Al mateix temps proposarà als eurodiputats d’ ERC que lluitin per canviar normes d’ Europa que ajuden a que les empreses més grans paguin menys, com ara ha passat amb les de telefonia mòbil que, per una decisió de  la U.E. no pagaran un impost municipal, que sí que paguen les altres companyies de serveis, i que en el cas de Vilafranca hagués suposat més de cent mil euros a l’any.

De la mateixa manera que des d’ ERC es vol ser curós amb la despesa de l’ Ajuntament, ho volen ser en els ingressos, que també han de ser justos i han de fomentar l’economia. Per això proposaran estudiar gravàmens i bonificacions en temes medioambientals, així com ampliar les bonificacions en activitats noves o existents que contractin nou personal, especialment quan si són persones amb dificultats d’inserció laboral.

En aquesta línia de donar el màxim suport a l’economia productiva i a les persones que passen per greus dificultats econòmiques, des d’ ERC de Vilafranca es creu que cal analitzar amb cura el superàvit de l’ Ajuntament i veure si s’ha fet tot el possible per la vila. L’any 2014 s’ha generat un superàvit de 800.000 € que caldria que servís per generar economia col·laborativa, de manera que els recursos que es generen entre tota la ciutadania repercuteixin en la prosperitat immediata de tots plegats.

Juli Silvestre, membre de la candidatura va apuntar que “El pressupost municipal son 40 milions d'euros. Comparat amb això, 800.000 euros és un % petit, més enllà de que en valor absolut o relatiu sigui molt o poc., si prenem consciencia de les coses petites la visió de les xifres pren una altre consideració”. Silvestre va afegir que “Un 0'1% del pressupost son 40.000 euros, i un despreciable 0.025% serien 10.000 euros. Que podem fer amb 10.000 euros?”. El responsable de política economia d’ERC va assegurar que es podrien fer entre d’altres les següents accions:

- Doblar el pressupost de la convocatòria d'ajuts a projectes mediambientals de la Vila
- generar 1 lloc de treball per 6 mesos de durada en el marc d'un acompanyament sociolaboral
- Pagar 1600 beques
- 40 mesos de lloguer social

Pere Sàbat va criticar l’actual sistema ja que “persegueix aquell qui menys té i no les grans empreses que són les que realment deuen grans quantitats de diners a les institucions”.

ERC va deixar clar que la seva política fiscal es basarà amb l’augment de la recaptació fet que permetrà no augmentar els impostos.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!