Edifici emblemàtic

El Pòsit de Pescadors…90 anys d‘historia d’un edifici i de Vilanova

Festa d'homenatge a la vellesa del pescador. Eix

Festa d'homenatge a la vellesa del pescador. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest any 2015, per Sant Pere, s’han complert 90 anys de la construcció de l'emblemàtic edifici del Pòsit (nou) de pescadors. Nou perquè va substituir el local antic del gremi de pescadors, (avui Centre Cívic de Mar), que a la seva vegada va ser hereu del antic Gremi de marejants. Amb la desfeta de l’organització gremial l’any 1864 i la promulgació de la lliure associació de treballadors de la mar, es constituïren diferents organitzacions a la vila. A principis del s.XX consten tres associacions vinculades al mon de la mar: el gremi de Mariners, la Cooperativa de Pescadors i la Societat Coral “els Pescadors”.

Aquest nou edifici l'impulsà el Pòsit de Pescadors, l'entitat creada al 1921 i que va néixer de la fusió de les tres entitats citades anteriorment. La Germandat o el Gremi, una espècie de societat de socors mutu, ja que els pescadors a falta de cap sistema d’assegurances es van haver d’organitzar per si sols; la Cooperativa de Consum, inspirada en els principis de Rochdale a Anglaterra, i que va tenir un gran impacte a Vilanova amb la creació de les cooperatives de la Vila i la Unió Vilanovesa; i la Societat Coral Els Pescadors.

Les primeres bases per a la formació del Pòsit les posà Alfredo Saralegui, recollint les propostes de Gumersindo de Azcarate , amb una primera creació del “Instituto de Reformas Sociales”, l’any 1903, y desprès  impulsant una cooperativa obrera a Benidorm al 1910, y creant a Vizcaya al 1913 una federació de pescadors anomenada “Asociación Protectora del Pescador”. Al  1915 va presentar el seu projecte de Pòsits de Pescadors, que va ser aprovat , i que Saralegui definia com “societat que persegueix el benestar i il·lustració dels pescadors, amb exclusió de qualsevol altra finalitat”.

Els principis d’aquestes entitats son els principis cooperatius, i en línies generals són les normes de les cooperatives i constitueixen la base filosòfica del moviment cooperatiu. S’anomenen així ja que són els derivats de les normes que es van posar ells mateixos els Pioners de Rochdale per a formar la primera cooperativa. Aquests van establir la lliure adhesió i retirament de la cooperativa, la devolució dels excedents, l’interés limitat sobre el capital i l’educació contínua.

El primer president del Pòsit , fou el sr. Enric Garriga, el Rebelde; aquest agafa el càrrec més important dins de l’organització ja que era el cap de la Societat Coral, l’associació més forta de les tres que formaren el Pòsit el Pescadors.  Els presidents fins al 1939 foren Enric Garriga (Rebelde), Miquel Mas (Miquel de la Viuda), Lluis Junyent (de la Burra), Alvar Miquel (Bord), Lluis Recasens (LLuiset), Pere batlle (Regueres), jaume Mateu (lleter), Josep Subirats (Subi) i Artur Altea (Massita). No estan en ordre cronològic ja que no hi ha dades clares al respecte).

El Pòsit va ser un clar exemple d’organització obrera, comunitària i cooperativista. Oferia als seus participants socors mutu en cas d’infermetat, accident laboral que impedís la pràctica de l’ofici i va crear cooperatives. Va crear espais per a la trobada dels pescadors i va tenir especial preocupació per la cultura. A iniciativa de l’Antoni Garriga, Lluis Recasens i Josep Samarra, entre d’altres, va crear una secció cultural i va fundar una biblioteca circulant per a contribuir a aixecar el nivell cultural del Barri de Mar, que en aquells temps patia moltes mancances. Al local a més de festes i balls, s’hi celebraven conferencies i assemblees, i en el seu escenari mostres reeixides de teatre amateur.

Seguint l’estela cultural, la junta del Pòsit, sota la presidència d’Enric Garriga, afrontà un dels seus reptes més importants, la creació d’una escola pels fills dels pescadors, i així evitar que aquests s’haguessin de desplaçar a dalt de la vila. La creació de l’Escola pel Pòsit va ser tot un esdeveniment, un cop d’audàcia que va tenir un gran ressò a tota la vila, ja que fins llavors, cap entitat s’havia atrevit a portar a terme una realització d’aquesta categoria. Com que el Pòsit ja s’havia traslladat a l’edifici nou, l’escola de mar s’ubicà al Pòsit Vell. Això si, a l’escola, al estar en l’època de Primo de Ribera, era obligatori parlar en castellà, una llengua en aquells moments molt més estranya a la vila, ja que encara no havia tingut lloc l’allau immigratori i el català era la llengua de parla més comuna i estesa.

El Pòsit també portà a terme accions de caràcter econòmic, com la instal·lació d’un punt de venda de peix al mercat central de Barcelona, o la compra de dos camions per a portar el peix a la capital, i inicià el procés de motorització amb primeres experiències com les de Joan Garriga (el Pirelli) que l’any 1922 va muntar un petit motor a la seva barca anomenada “el progrés”.

Quan el Pòsit estava en ple desenvolupament es produí un fet social que tingué un gran ressò a la ciutat i també a altres indrets de Catalunya. A iniciativa d’Alfredo Saralegui, director del Institut Social de la Marina, es celebra a Vilanova l’any 1926  el primer homenatge a la vellesa del pescador, organitzat pel Pòsit i amb la col.laboració de la “Caja de Pensiones”.Hi assistiren les autoritats locals, el mateix Saralegui, el governador civil, el capità general, el president de la Diputació, l'ajudant de la marina, el marques de Rubí, el contramestre López, autoritats provincials, generals i alts directius de la Caixa de Pensions de Barcelona, i el delegat a Vilanova , el sr. castells; i el president i l'administrador del pòsit, Enric Garriga i Alvar Miquel.  Avui dia aquesta celebració/homenatge es continua realitzant i s’ha fet extensiu a les viudes dels pescadors.

L’edifici del Pòsit Vell era insuficient per a les necessitats que a principis dels anys 20 ja tenia el Pòsit de Pescadors, per tant aquest va decidir que s’havia de construir un edifici nou. Hi va haver una gran discussió entre els membres del Pòsit, sobre si calia o no construir un altre edifici o si reparant i/o ampliant l’àntic ja n’hi hauria suficient. Finalment al 1922, Alvar Miquel, com a administrador del Pòsit demana a l’arquitecte municipal Josep Mª Miró i Guivernau la sol.licitud d’obres, que va concedir, i aquest mateix arquitecte dissenyà el nou edifici.

La inauguració fou el dia de Sant Pere de 1925; al 1947 el pintor Martí Torrents hi instal·là un cinema que va tenir molt d’èxit entre la gent del barri, i al 1949 es van fer obres de reforma a la façana, col·locant-hi vidrieres a la galeria exterior. Al 1978, desprès d’una llarga polèmica i moviment ciutadà, s’inicien les obres d’enderroc de l’edifici conservant la façana, per a ser utilitzat per a l’Institut Social de la Marina.

Aquest episodi, com molts d’altres de la seva història, del Pòsit i de l’edifici, mereixen un estudi més llarg i rigorós. Un estudi que ha de completar el que va ser el moviment obrer a la platja abans de la guerra, el que va representar el canvi de model del pòsit a la postguerra, i un llarg seguit d’aspectes vinculats a la historia de la ciutat i del barri de mar que nosaltres només hem volgut apuntar.

Sergi Garriga Ferrer
Enric Garriga Elies

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local