Política municipal

Pla de xoc per la inclusió social a SM i Monjos

Inclusió social. Eix

Inclusió social. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa uns anys un informe de la Diputació de Barcelona ja advertia que Santa Margarida i els Monjos era un municipi ric amb rendes familiars baixes. Aquesta divergència, lluny de disminuir, s’ha anat agreujant amb la crisi, sense que el PSC, que governa el municipi des de fa 36 anys, hagi fet res per canviar-ho. L’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos té un romanent de tresoreria de més de sis milions d’euros, i paral·lelament la taxa d’atur municipal és superior en dos punts (17,7%) a la mitjana comarcal (Alt Penedès 15.5%),  mentre els serveis socials del municipi van atendre l’any 2014 a 958 persones (13.05% de la població). Culturalment  el municipi també es situa a la cua de la comarca: el percentatge de persones que no entenen el català (6.21%) dobla el percentatge comarcal (2.95%).

A Santa Margarida i els Monjos es constata la certesa de les darreres estadístiques nacionals, on es reconeix que el 20,9% dels catalans estan en risc de pobresa i que 28% afirma que està pitjor que l’any passat. A SMiMonjos el trencament social és cada dia més evident.

Aquesta dura realitat municipal es pot intentar pal·liar amb tractaments de curt recorregut, dissimular amb festes i subvencions electoralistes, o afrontar amb un pla de xoc per la inclusió social com proposa ERC.

ERC fa una proposa amb respostes clares, definides i estructurals per sortir de la crisi. Un Pla de Xoc Social adreçat a enfortir el municipi davant dels estralls de la crisi. Una aposta estructural contra l’exclusió social que tindrà com objectiu evitar que el municipi es continuï fragmentant socialment.

Entre d’altres mesures socials ERC proposa un pla de formació bàsica de caràcter professionalitzador que asseguri uns estàndards mínims d’ocupabilitat, adreçat especialment a l’important col·lectiu de joves que van deixar l’escola i actualment ni estudien, ni treballen. Un pla de formació on les persones aturades puguin formar-se en aquells oficis que el mercat laboral –especialment el local- demana.

El pla també està concebut per donar suport i finançament a la creació de projectes d’economia social i cooperativa. La proposta d’ERC acompanya el Pla de Xoc Social amb mesures com la creació d’una Cooperativa de Crèdit Municipal que permeti donar microcrèdits a per engegar petits negocis, que respongui als paràmetres d’economia social i doni noves eines de desenvolupament a l’emprenedoria municipal. Una iniciativa per la qual ja es pot destinar el 2016 una partida inicial per definir-ne la viabilitat i assegurar-ne la creació.

ERC està convençuda que la proposta és factible i es poden trobar recursos,

replantejant de forma selectiva les inversions pel 2016 -una redistribució on es poden ajornar projectes no necessitats d’immediatesa per prioritzar actuacions socials-  i amb un canvi en la reglamentació municipal en matèria de subvencions directes o encobertes, perquè s’estableixi com a principi fonamental d’atribució d’ajudes el criteri del bé comú per a tota la ciutadania

Per ERC, la lluita contra l’exclusió social present al municipi es prioritària i ha de comportar canvis en la mateixa manera de governar i en les relacions tradicionals que es donen entre administracions i dins el propi consistori.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local