Formacions municipalistes

VeC participa a la trobada de Municipalisme en Comú a Lleida

Trobada de Municipalisme en Comú a Lleida. Eix

Trobada de Municipalisme en Comú a Lleida. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La proposta de Vilafranca en Comú (VeC) de realitzar una auditoria social a la vila va formar part del programa de la trobada de comuns celebrada dissabte a Lleida. La jornada, organitzada per Comú de Lleida i oberta a les formacions municipalistes de confluència “en Comú”, tenia l’objectiu de fomentar el treball en xarxa i va tenir tres eixos: transparència, participació i bé comú.

En l’eix dedicat al bé comú, la representació vilafranquina va exposar el contingut de la moció que es debatrà avui al ple municipal, que proposa la confecció d’una auditoria social i d’un observatori de transparència social. Tenir un coneixement més ampli i profund sobre la població i les situacions de vulnerabilitat, permetria realitzar una millor planificació de l'atenció social a la vila, va exposar en representació de VeC el regidor Ramon Arnabat.

En la taula sobre transparència, Josep Jover, de Pirates de Catalunya, va explicar el canvi de model que suposa la Llei de Transparència en la relació entre administracions i ciutadania i va constatar les reticències dels poders públics per adaptar-se a aquest nou paradigma. En contraposició, Enric Pons, de l’Auditoria del Deute, va presentar l’experiència dels Observatoris Ciutadans Municipals, espais independents per fiscalitzar de manera col·lectiva, oberta i permanent la despesa pública i l’activitat municipal, que estan forçant un canvi d’actitud en alguns ajuntaments cap a una major transparència.

En el tallers sobre participació, Barcelona en Comú va explicar el procés de participació endegat a la capital per definir el Pla d’actuació municipal. El projecte “Barcelona Decideix” combina mecanismes presencials i telemàtics de participació, garantint el debat i la resposta a les aportacions ciutadanes. Des de Canviem l’Hospitalet, van presentar eines per a les consultes ciutadanes, reflexionant sobre les experiències que han dut a terme al municipi i les dificultats que han trobat.

En l’eix dedicat a polítiques per al bé comú, es van tractar les polítiques d’habitatge, amb presentacions de Barcelona en Comú i Terrassa en Comú. A més d’exposar les principals mesures de garantia del dret a l’habitatge que s’estan desenvolupant a Barcelona, es va subratllar la necessitat d’evitar processos de guetització i la importància d’arribar a segments habitualment exclosos dels procediments administratius. Des de Badia en Comú es va posar l’èmfasi en les propostes de tarifació social.

D’altra banda, els diferents Comuns, que comparteixen plans de xoc de rescat ciutadà similars, van coincidir a constatar les dificultats per introduir aquest tipus de mesures, encara que es presentin amb la proposta pressupostària corresponent. Les diferents presentacions van posar de manifest l’existència d’eines legals per transformar l’acció política. També es va evidenciar la sintonia i la proximitat de propostes entre les diverses candidatures municipalistes que dissabte van fer un nou pas en articular una xarxa de comuns.

A la trobada hi van participar, entre altres formacions, BCN en Comú, Terrassa en Comú, Badia en Comú, Vilafranca en Comú, Vila-Seca en Comú, Viladecans en Comú, Canviem l’Hospitalet, Tarragona en Comú i Fem Municipi (Sort). Una vuitantena d’assistents de diferents comuns amb coalicions variades en molts casos, que inclouen persones independents i persones procedents de formacions diverses (Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent, CUP, Pirates, Avancem, Més, etc.), que també van participar en la trobada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local