Ple municipal

La moció sobre el model de transparència i participació enfronta el govern CIU-PSC i l’oposició

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Era previsible que el govern rebutgés la moció per la transparència i el debat”. D’aquesta manera va finalitzar, en paraules del regidor republicà Pere Sàbat el debat sobre la proposta d’ERC per tirar endavant diverses propostes en els àmbits de la transparència, el debat i la participació, mostrant dos modes diferenciats entre el govern i l’oposició, una constant que es va visualitzar en diverses votacions al ple.

La proposta d’ERC es basava avançar la llei de la transparència “que marca uns mínims necessaris” per convertir Vilafranca “en un referent en obrir finestres i donar les eines que calgui per fer efectiva la transparència”. Sàbat va ser contundent en afirmar que “democràcia no és simplement una paraula que dóna nom al sistema polític on vivim, sinó que evoca tot de conceptes i comportaments als quals hem de donar compliment cada dia”. En aquest sentit va desgranar les propostes de la moció com la creació d’una aplicació per fer seguiment dels pressupostos, que l’ajuntament respongui en menys d’un mes a les peticions ciutadanes, més i millors mecanismes de supervisió i atenció de queixes o la visualització al web de l’ajuntament de les quantitats de les subvencions de les entitats i el motiu per atorgar-les. En aquest punt, i després d’un llarg debat on el govern afirmava que era la línia que es volia seguir, semblava que hi podrien donar suport com va repetir diverses vegades el regidor republicà. Però el govern es va mostrar inflexible en la seva negativa d’acceptar debatre sobre pressupostos participatius i en la celebració d’un debat anual sobre l’estat de la vila. Aquesta negativa, que va portar al portaveu del govern a demanar la retirada de la moció, va ser resposta per Sàbat afirmant que “aquestes propostes són perfectament factibles, només necessiten voluntat política perquè es facin i és evident que el govern no en té, ja li està bé fer el mínim imprescindible”. La moció es va rebutjar amb els vot en contra del govern sociovergent, l’abstenció del PP i el vot a favor de Vilafranca en Comú, la CUP i ERC.

Malgrat que era un punt on no es votava, la liquidació del pressupost del 2015 va generar un debat sobre com els grups entenen la gestió econòmica de l’ajuntament. El regidor del govern Aureli Ruiz va exposar els números dels comptes felicitant-se d’obtenir un superàvit que representa el 5% del pressupost anual de l’ajuntament. Precisament aquest punt va ser el que va posar en qüestió l’oposició d’esquerres al ple. Mònica Hill, portaveu d’ERC va felicitar la gestió econòmica del govern però va posar-hi matisos “si fóssim una empresa privada la seva gestió seria exemplar. Però no ho som. La gestió econòmica és eficient en termes comptables però insuficient socialment”. Hill va reclamar que aquest superàvit és possible incloure’l per invertir-lo en polítiques socials, i per exposar-ho va afirmar que “no pot ser que seguim dedicant tots els romanents a cobrir la llosa del tren i a pagar deute als bancs, i tenint alhora llista d’espera per als pisos socials. O mantenint taxes que podrien ser més econòmiques o estar més bonificades, o posant més recursos a la gent gran, o fer plans d’entorn escolars i reforços educatius”.

“A missa i a repicar campanes”

Es pot ser regidor del govern a dedicació exclusiva i alhora tenir activitat privada? Aquest era un dels punts controvertits del ple, com ho va demostrar les intervencions. El govern va defensar la legalitat de la proposta i el fet de permetre que professionals privats puguin mantenir el seu negoci per quan deixin la política. Una argumentació que els partits de l’oposició va considerar fal·laç, ja que el tema central era que malgrat fer activitat privada mantenien la dedicació exclusiva a l’ajuntament. En aquest sentit Pere Sàbat d’ERC va defensar que “si es vol fer activitat privada, cal rebaixar les dedicacions dels regidors del govern” i va apostar per un repartiment del treball efectiu. La proposta es va aprovar amb els vots de CIU, PSC i PP.

Suport a Marcel Surià

ERC i CIU presentaven una moció per mostrar el suport de l’Ajuntament a l’exalcalde de Santa Fe del Penedès Marcel Surià i per demanar al govern espanyol que li concedeixi l’indult. La moció va rebre el suport de tots els partits. Josep Àlvarez, regidor d’ERC va exposar que “és cert que Surià va cometre una irregularitat, pel qual va acceptar la responsabilitat política i va col·laborar amb la policia i la justícia, però és indignant que l’exalcalde Surià entri a la presó per una acció humanitària on no hi va haver cap tipus de benefici personal, i mentrestant la mateixa justícia manté en llibertat polítics corruptes que ens han robat milions” i va posar diversos exemples d’escàndols sobre corrupció on els implicats estan lliures. La moció es va aprovar per unanimitat.

El ple també va debatre una moció per la creació d’una Taula Social que elaborés un diagnosi sobre la situació social de Vilafranca. El debat va estar centrat en la metodologia per elaborar el diagnosi i el lloc on s’havia de debatre. Finalment es va aprovar per unanimitat amb un punt afegit que va superar el bloqueig entre VEC i el govern de debatre els punts concrets en una Junta de Portaveus.

Camí de la Creu de Sant Jordi

El Ple també va aprovar per unanimitat dues mocions que demanen i donen suport a l’Associació Tastavins i a la Coral l’Espinguet per aconseguir la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya. Tots els grups van destacar la tasca social, cultural i musical de l’Espinguet i la de promoció del món del vi de Tastavins com a motius suficients per obtenir aquest reconeixement a nivell nacional.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local