Desnonaments

VeC presenta una moció perquès es facin públiques les hipoteques titulitzades

Ramon Arnabat amb membres de l'Associació Hipotecats Actius, promotora de la iniciativa a diversos municipi. Eix

Ramon Arnabat amb membres de l'Associació Hipotecats Actius, promotora de la iniciativa a diversos municipi. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’objectiu de la moció que presenta el grup municipal de Vilafranca en Comú al Ple municipal de maig, és facilitar una via de defensa a les persones que viuen processos d’execució hipotecària. L’argument és que una entitat bancària no pot reclamar el deute a un particular si va titulitzar el préstec.

S’ha trobat una escletxa per aturar desnonaments –ha explicat el regidor Ramon Arnabat-, ja que el banc perd la capacitat d’apropiar-se dels pisos”. El primer pas, però, és que les persones afectades coneguin si el crèdit del seu habitatge va ser titulitzat, una informació que les entitats bancàries no solen facilitar.

La moció que es presenta al Ple pretén posar més fàcil l’accés a aquesta dada. En primer lloc, insta la Comissió Nacional del Mercat de Valors a crear un registre d’hipoteques titulitzades i reclama a bancs i caixes que publiquin la relació d’actius que componen el fons de titulització. D’altra banda, atorga a l’Ajuntament un paper important d’informació i assessorament sobre aquesta qüestió i sol·licita als jutges que tinguin en compte aquest element abans d’executar un desnonament.

Aquesta moció és promoguda per l’Associació Hipotecats Actius i ja s’ha aprovat en diversos municipis de Catalunya i l’Estat espanyol. El president de l’entitat, Josep Manuel Novoa, afirma que “a tots els municipis s’hi està donant llum verda per unanimitat” i confia que també sigui així a Vilafranca.

Les titulitzacions

Les titulitzacions són una forma de finançament que suposa la transmissió dels drets de crèdit a tercers, amb tots els riscos per als inversors. Consisteix a dividir els títols de crèdit, convertir-los en bons negociables i vendre'ls.

Per tant, és molt complicat arribar a saber qui n’és el veritable titular. Les entitats bancàries van aplicar aquest procediment a tot tipus de crèdits durant el període de bombolla immobiliària, arribant al major auge l’any 2007, en què les titulitzacions van sumar al voltant de 140.000 milions d’euros.

Malgrat haver transmès els drets del crèdit a tercers, les entitats financeres que van subscriure el préstec estan portant a terme execucions hipotecàries com si fossin la part creditora de la relació contractual, malgrat haver perdut la legitimació activa per a això. Ja hi ha algunes sentències judicials en el sentit que el banc no pot reclamar un deute hipotecari si l’ha titulitzat, perquè n’ha deixat de ser el legítim titular. D’aquí ve la importància que les famílies afectades per processos de risc de desnonament coneguin si la seva hipoteca va ser titulitzada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local