Peatges

No ens adherim a les demandes del Pacte del Penedès Marítim

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Recentment el Consell Comarcal del Garraf ens va fer arribar el document que els alcaldes del  “Pacte del Penedès Marítim” presentaran a la Conselleria de Territori per tal de rebre el nostre suport i l’adhesió a les demandes que hi figuren, després d’analitzar-lo vam mostrar el nostre desacord en certs punts i vam exposar les nostres alternatives i altres plantejaments, vam rebre la informació que el document era tancat i no admetia cap canvi ni ampliació.

Després d’un debat intern No vull pagar C32 ha decidit no donar suport a les demandes exposades i declinar l’oferiment d’exposar els nostres posicionaments en la mateixa trobada amb el Conseller, Sr. Damià Calvet, doncs entenem que transmetre dues visions diferents en la mateixa reunió, no aporta res positiu, i d’altra banda, la Conselleria és prou coneixedora dels nostres posicionaments, defensats durant anys en les repetides reunions que hem mantingut amb els diversos Consellers.

Pel que fa a la proposta dels alcaldes del “Pacte del Penedès Marítim” lamentem trobar-nos davant d’un document tancat i sense possibilitat d’esmenar-lo, es demana un suport a la totalitat però no hem pogut exposar i debatre prèviament cap plantejament, tampoc hem rebut cap documentació que avali un canvi en els nostres posicionaments, de la mateixa manera agraïm l’oferiment d’assistència a la trobada,  però el declinem per tal de no desdibuixar la proposta que es vol fer arribar a la Generalitat.

En el tema de la mobilitat per carretera sempre hem cregut que calen solucions globals per problemàtiques que es viuen a tota Catalunya, reiterem la nostra aposta pel model de gestió públic a través d’una vinyeta per temps en les vies d’alta capacitat i autopistes, però calen mesures transitòries  que solucionin les problemàtiques existents fins a la implementació de la mateixa, tal com es va comprometre a l’ estiu del 2017 el Conseller Josep Rull.

Pel que fa a la demanda relacionada amb els peatges de la C32, entenem que és un posicionament de mínims que no solucionarà el col·lapse de les Costes del Garraf i al traçat urbà de la C31 entre Cubelles i Calafell, tampoc  impulsarà més activitat econòmica al territori, amb les bonificacions només per a residents no n’hi ha prou. Entenem que el llindar de les exigències que marquen els Consells Comarcals és mínim i conformista, amb molt poca exigència a la Conselleria i no aporta cap solució definitiva a la problemàtica existent.

Al juny del 2013 vam presentar 8000 signatures al Parlament demanant la gratuïtat universal de la barrera de Cubelles i una rebaixa molt significativa dels Túnels del Garraf, mantenim aquest posicionament i apostem per un preu màxim de 2,5€ per trajecte. Les bonificacions per residents també entren en conflicte amb les autoritats europees que ja es van manifestar en contra del pagament de les autopistes només pels usuaris estrangers a Alemanya.

Ens sobta que un pacte d’ alcaldes nascut per millorar la mobilitat, no dediqui ni una paraula a les Costes del Garraf, on es viuen situacions complicades de seguretat cada vegada que plou i caldrien millores en els protocols d’ obertura de barreres de la C32 en els esdeveniments esportius o accidents que tallen l’accés al massís.

Tampoc entenem la demanda de nous enllaços amb la C32 i més veient  l’experiència recent de la rotonda a Sitges, que no ha aportat trànsit induït i pot allargar la concessió del peatge durant 4 anys més, en aquest sentit alertem que es produeixi el mateix mitjà de finançament d’ aquestes obres, amb un nou allargament encobert de la durada dels peatges de la C32 Sud.

En el tema ferroviari estem d’ acord que les actuals tarifes i sistema de zones són un disbarat, entenem el tren com el millor mitjà de transport col·lectiu i el més sostenible amb el medi ambient, però trobem a faltar en el document una proposta econòmica que faci possible allò que es demana, tal com han fet altres poblacions que amb un augment de l’ IBI han pogut aportar aquest capital per tal de millorar la tarifa.

Valorem positivament l’ alternativa de connexió pel litoral d’ambdues comarques amb la línea de Rodalies Tarragona, però ens manca una referència a les deficients connexions de la R4 fins a Sant Vicenç de Calders, cal tenir una visió conjunta de les dues línees per tal de distribuir els efectius i les inversions necessàries per dur a terme qualsevol millora i més ara, amb les oportunitats que es poden obrir amb l’entrada en funcionament del tercer fil.

En definitiva, trobem una sèrie de propostes poc treballades i poc ambicioses sense un projecte global, una manca de documentació que abordi el finançament d’aquestes millores, argumenti els posicionaments  i també una enumeració que estableixi una relació de prioritats, pensem que cal bastir un projecte molt més complert per tal d’abordar tota la problemàtica en matèria de mobilitat i obrir un procés obert a tothom, tot això comporta dedicar-hi més temps, en aquest sentit recordem que les legislatures duren 4 anys i aquests problemes no són nous, no entenem les actuals urgències en tractar aquestes necessitats i això ens fa pensar que el període electoral proper hi té certa incidència.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local