Literatura

'30 d'agost' de Joan Rios Rallé

Coberta de '30 d'agost' de Joan Rios Rallé. Eix

Coberta de '30 d'agost' de Joan Rios Rallé. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Presentació a la llibreria Llorens LLibres de Vilanova i la Geltrú, el proper divendres 22 de març, a les 19h.

La primera novel·la de Joan Rios sorgeix de l’imaginari de totes les cultures, de temes ancestrals com el rapte i la imatgeria. La trama comença amb la desaparició de Sant Fèlix, patró de Vilafranca del Penedès, un 30 d’agost, dia central de la Festa Major.

Parteix doncs d’una realitat propera, ambientada en el microcosmos Vilafranquí per endur-se al lector vers un macrocosmos on s’hi reflecteixen tòpics propis de cultures mediterrànies, cèltiques, ameríndies, etc. D’aquí arrencarà un relat propi de la novel·la policíaca i amb tocs de costumisme, que mantindrà el suspens del lector fins al final.

L’autor treballa enginyosament amb les tècniques narratives, des del narrador en  tercera persona, fins a la força de la primera persona on tot és explicat des dels ulls del protagonista, que s’acosta en algun moment al monòleg interior. Tot plegat no fa altra cosa que enaltir l’estil fresc d’aquest relat, marcat per frases breus, contundents, plenes de força que serveixen per fer més versemblant la història que se’ns explica.

Els temes que acompanyen la trama són destrament compaginats (vida/mort, multitud/solitud, silenci/soroll...), jugant doncs amb la presència dels contraris que és un dels punts forts de la novel·la,  però el tema que hi esdevé clau és l’amor.

Els personatges se’ns expliquen des dels ulls del protagonista, pal de paller de la novel·la, són doncs plens de subjectivitat, però sempre al servei de la intriga i de la trama. Cal fer esment del pes dels personatges actants com Sant Fèlix, per descomptat, però també d’altres com les claus de l’església, la gralla, la mateixa Festa Major, etc.

L’espai és molt proper perquè l’acció es mou en mig del Penedès, en una casa pairal del s.XVIII, i no cal dir que els espais de la festa en són el background. El gresol d’espais que hi apareixen estan al servei de crear intriga i emoció al lector.

Cal destacar que un dels valors més ben treballats de la novel·la és el tractament del temps. El lector retrocedeix i s’anticipa dins del relat amb tota naturalitat, i no se n’adona de què l’autor el fa anar com vol i per on vol. Aquest fet dona versemblança al relat, també ritme, fent-nos viure moments d’ansietat, angoixa, tensió,... com ha de ser en una novel·la d’aquest gènere.

Finalment remarcar que la tècnica narrativa es mou en la dicotomia i el contrast i això forma un calidoscopi de diferents destreses on conviuen harmoniosament dues realitats paral·leles: la festa major i la trama.

Primera novel·la, sí, però amb prou bagatge com per construir un món literari que està per estrenar, per llegir i per gaudir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local