Dol a Vilanova

En memòria d’en Jaume Casanovas i Escussol

Àngels Navarro, Fèlix Sogas, Joan Aguado, Marcel Gabarró 07-08-2019 14:33 Lectures 1708
Jaume Casanovas. Eix

Jaume Casanovas. Eix

Jaume Casanovas (1945) va morir el dia 2 d’agost, divendres de la setmana passada. Malgrat estar malalt en fase terminal el decés es va avançar a les previsions mèdiques. Sorpresa i  gran ensurt pels qui no n’estaven al cas,  atordiment pels més propers.  Va deixar ben determinat que no volia ni enterrament ni funerals. Va fer front a la mort amb intel·ligència i valentia, amb realisme i serenor. Descansi en pau!.

En Jaume, pel que fa a la seva aportació social i política, que és des d’on redactem aquestes ratlles, va ser un home de visió àmplia, observació global i consideracions plurals. Va ser un militant d’acció generosa i dedicació plena. Incansable. Actiu des de ben jove. Responsable. Convençut. Amb dots efectius de gestió i lideratge.

Des dels anys seixanta va assumir el que ja seria per sempre les seves grans referències: Democràcia, Socialisme, Catalanisme i Federalisme, els pilars i bandera de l’MSC (Moviment Socialista de Catalunya), i d’aquests valors, fins la mort, promotor incansable. Va ser, entre moltes altres iniciatives, present i animador, des del primer moment de la Unió de Pagesos, ell que era de platja i d’estudis de mecànica, movent-se per tot Catalunya (pregunteu-ho als de les terres de ponent i a nosaltres penedesencs!). Peça clau en tota la moguda que va dur a terme la creació del PSC.

Ideòleg i capdavanter  del “Pacte del Penedès” (a principis dels anys 80), que volia fer una sola comarca del Penedès, a partir de les tres clàssiques) i llastimosament fracassat per allò de la “competència” entre  partits. I de la Mancomunitat del Penedès (1981), aquesta, però, ben reeixida.

De bon començament de la primera legislatura municipal (1979-1983), l’alcalde de Vilanova -en Jaume- es va carregar a l’esquena la missió de posar-se al davant d’un grup d’alcaldes de la comarca i afrontar amb claredat d’idees, propostes tècniques i molta empenta que s’havia de resoldre el problema del tractament de la brossa. I va constituir-se la Mancomunitat Penedès-Garraf, que, diguem-ho tot, va arribar a espantar a algun Conseller de la Generalitat. A partir d’allà es va construir la planta de tractament de residus sòlids (pionera a Catalunya) i, entre altres importants serveis , va fer possible resoldre els greus problemes de subministrament d’aigua que tenia el Penedès. I així es va anar desenvolupant una Mancomunitat de Municipis exemplar, amb una empremta innegable, hores d’ara, al Penedès. Molts alcaldes i regidors i tècnics, hi han anat deixant la pell, reconeguem-ho. Però la capacitat de gestió i lideratge d’en Jaume Casanovas, va ser cabdal en els seus inicis.

Aquesta darrers tres anys hem retrobat i compartit de nou l’empenta d’en Jaume. Ara en la creació i primeres passes de Federalistes d’Esquerres al Penedès. Amb setanta anys a l’esquena. Amb més serenor però no menys claredat d’idees. Amb la mateixa pressa de rodar en la direcció inequívoca de la democràcia, el socialisme i el FEDERALISME.  Amb la convicció, compartida, que, en el fons del fos, invertim en allò  que val la pena: la CONVIVÈNCIA.

Àngels Navarro, Fèlix Sogas, Joan Aguado, Marcel  Gabarró

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres