Preu raïm

Valor afegit, el futur del vi i del cava

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat més d’Agost, l’anunci de preus per part dels tres cellers més grans, va provocar una situació que s’havia anat arrossegant més tènuement els darrers anys, però més encesa en aquest darrer any. Els viticultors es van organitzar llavors, al voltant dels sindicats Unió de Pagesos, JARC i Associació de Viticultors del Penedès, i de forma més espontània a la plataforma Joves Viticultors del Penedès. Aquesta darrera marca el moment en què els joves viticultors més han fet sentir la seva veu, fins a arribar a organitzar una assemblea que va acordar i va dur a la pràctica una vaga el 5 de setembre del passat 2019. Després de molts anys, l’INCAVI, amb la conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya han promogut un espai de debat per repensar el sector de cara als reptes que planteja el futur.

La JNC, que no som aliens a aquesta realitat al Penedès, així com en altres regions vitivinícoles, va aprovar el mateix mes de setembre de l’any passat, el dia 23 al Consell Nacional de Vic, una moció de suport a les mobilitzacions en defensa de la viticultura. Passats uns mesos, reprèn el debat i és per això que la JNC de l’Alt Penedès fa públic amb aquest text les reflexions que estan sobre la taula, en aquest moment en què el sector del vi i del cava estan en un punt de replantejament.

Aquests darrers mesos a més, des de l’INCAVI és dur a terme el procés de debat Vins Vinents, una bona iniciativa que ha de permetre posar sobre la taula les bases del sector del vi, del futur més immediat. Davant de tots aquests esdeveniments,  volem aportar el que des del nostre punt de vista, creiem són els pilars al voltant del qual el sector hauria de reflexionar per aportar les solucions a les problemàtiques que pateix.

Creiem que el paisatge i el territori, la sostenibilitat, i suport a l’emprenedoria per garantir el relleu generacional són els punts clau per establir el full de ruta del vi i el cava a Catalunya del demà. En primer lloc, la consciència de paisatge, identificant les característiques de l’entorn, és molt important per crear relat i posar-li els cognoms als vins catalans. Això passa per fer valdre les zones i subzones on es produeix el raïm del qual s’elaboren els vins, com també els caves. I per tal de garantir aquest entorn, és important que els veïns hi puguin viure amb dignitat i amb eines de governança per poder satisfer les seves necessitats, i arribar a un acord amb les administracions per satisfer també les necessitats de país, per aquelles infraestructures que siguin necessàries per al conjunt de la ciutadania. Una governança que s’hauria de basar en la  solidaritat territorial i l’equilibri per evitar greuges o situacions injustes.

Molt vinculat al paisatge i al territori, la sostenibilitat és el principi fonamental per assegurar que es conserva l’equilibri natural i que la viticultura no afecta agressivament al medi ambient. Les noves tècniques ecològiques i biodinàmiques, són importants per a la innovació del sector del vi, i a la vegada també contribueixen a oferir una imatge i un relat del vi i del cava diferent, actual i més competitiu; tenint en compte el context internacional del mercat del vi i del cava. Al final, garantir condicions dignes per a les persones en un municipi net i que ofereix oportunitats de negoci, també permet que aquests veïns, conscients del medi, dediquin esforços per mantenir-lo. Un municipi net, endreçat i que preserva el medi, també contribueix a millorar la percepció del turisme i a la vegada és una bona situació per a la promoció econòmica i al desenvolupament local. Cal apostar-hi, sobretot tenint en compte el canvi climàtic, com els incendis o les riuades, són fruit d’una gestió deficitària del medi natural i rural.

I per últim, però no menys, cal assegurar el futur. El suport a l’emprenedoria dels joves és el millor camí per garantir que d’aquí a uns anys el vi serà una part important de l’herència cultural mediterrània, però també un cultiu útil en la conservació del medi ambient, dels paisatges de les comarques catalanes, i a la vegada una oportunitat per a la creació d’empreses, cellers, o directament i indirectament vinculades als cellers. En definitiva, una font de riquesa cultural, social i econòmica per seguir treballant pel desenvolupament sostenible, tant al Penedès, com a Catalunya. I d’aquesta manera, col·locar Catalunya al món, com a punta de llança en la lluita pel canvi climàtic, així com país competitiu, emprenedor i conscient del riquíssim patrimoni natural i cultural que posseeix.

Per tancar aquest article, cal fer esment als esforços que el sector està dedicant a arribar uns acords encaminats a donar valor i prestigi el cava. Celebrem que avanci la taula de treball de les Cimeres de Cava, per tal que s’aconsegueixi assolir una millora tant pels cellers com pels viticultors. Per això ratifiquem el nostre suport als viticultors del Penedès, i de Catalunya, com a agents actius en la lluita pel canvi climàtic, i en la competitivitat de l’economia catalana. Així mateix desaprovem les pràctiques oligopolístiques poc ètiques i respectuoses amb el progrés social i econòmic del sector; i que no afavoreixen l’aposta per la viticultura ecològica i la valorització del paisatge penedesenc, com a ingredient clau en el valor afegit del vi i del cava.

Francesc Perea
JNC Alt Penedès

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local