Protecció ambiental

La Generalitat abandona la biodiversitat del Garraf

On és la Generalitat? Consellera, conseller, coneixeu les problemàtiques del Garraf?

Xarxa de voluntariat mediambiental de protecció del corriol camanegre 03-08-2020 16:49 Lectures 3065
Un gavià argentat (Larus argentatus) juvenil, amb un tros de xarxa de monofilament enganxada al seu aparell digestiu. APMA

Un gavià argentat (Larus argentatus) juvenil, amb un tros de xarxa de monofilament enganxada al seu aparell digestiu. APMA

Aquest estiu la xarxa de voluntaris del corriol camanegre hem estat testimoni de primera mà de l'abandó de la Generalitat de les seves obligacions de protecció de la fauna protegida i del medi ambient a la comarca del Garraf.

Mentre a les platges de Vilanova i la Geltrú fa uns anys que aconsegueixen tornar a criar, malgrat les dificultats, diverses espècies vulnerables com el corriol camanegre, hem vist com aquestes espècies pateixen agressions i fins i tot robatoris de cries amb poca o nul·la gestió de la Generalitat.

La protecció de la fauna protegida a Catalunya és competència del Departament de Territori i Sostenibilitat. Mentre la xarxa de voluntaris posàvem les nostres hores personals per protegir la cria d'aquesta espècie, i l'Ajuntament de Vilanova feia uns mínims, no hi ha hagut presència del Departament de Territori amb interès ni accions concretes per a la protecció d'aquesta espècie protegida.

Hem trucat repetidament al 112 per avisar del que passava i s’han presentat amb molt bona voluntat agents rurals del Departament d'Agricultura i Ramaderia, però només per resoldre les emergències, ja que no tenen prou mitjans per poder fer totes les tasques de seguiment i vigilància necessàries per gestionar correctament la preservació i recuperació de les espècies. Part de l’èxit de supervivència del corriol camanegre d’aquests últims anys ha estat gràcies a les actuacions i el suport de part dels agents rurals. Cal consolidar i donar continuïtat a aquesta tasca bàsica per la conservació de la biodiversitat. El fet és que per cobrir la protecció del medi ambient de tota la comarca només tenen una patrulla, i ara sembla que en comptes de reforçar volen eliminar l'oficina del Garraf (segons el seu pla estratègic).

La fauna vulnerable i protegida de la platja està patint agressions continues, segurament delictes, hi ha episodis greus de contaminació a tots la comarca que ningú no investiga i mentrestant el conseller de Territori autoritza la destrucció del paisatge de la comarca.

Hem presentat un llistat de mesures per a la protecció de la biodiversitat tant a l’Ajuntament com a la Generalitat i demanem que la Generalitat actuï també en l'execució i la gestió de l'espai natural de la platja a través de la secció de biodiversitat del Departament i la presència i seguiment de la població de les espècies protegides amb especialistes i amb els agents rurals.

Demanem als consellers de la Generalitat que compleixin amb les seves obligacions respecte la protecció del medi ambient del Garraf o dimiteixin.

Consellera Jordà, quants efectius del Cos d'agents rurals té al Garraf? És la proporció per habitant més baixa de Catalunya.
Conseller Calvet a part d'autoritzar la destrucció del territori està fent alguna cosa per la fauna protegida (corriol camanegre) de la comarca? 

Signat: Xarxa de voluntariat mediambiental de protecció del corriol camanegre
APMA (Agrupació per la Protecció del Medi Ambient del Garraf), La Foixarda, AV Ribes Roges

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No