Pressupost municipal

Sobirania municipal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Gobierno ha sumat un altre front en forma de tempesta política per la revolta municipal que ha aixecat a les principals ciutats del país.

Molts alcaldes rebutgen l'acord entre el Govern de Sánchez i la Federació de Municipis sobre el superàvit dels Ajuntaments. La rebel·lió dels alcaldes contra el pla d'Hisenda perquè puguin usar els seus estalvis va sumar aquest dimarts a l'alcaldessa de la segona ciutat del país, Barcelona, que governa en coalició amb el PSC.

Han aconseguit un rebuig transversal fins i tot dels propis partits i alcaldes de la coalició PSOE/UP.

No podia ser d'altra manera, el món municipal té les seves pròpies dinàmiques que responen més a les necessitats locals que a les polítiques i ideologies dels partits. Els Alcaldes i regidors no solament són càrrecs públics electes, són també veïns, coneguts per tothom, propers a la ciutadania, i han de respondre cada dia de la seva gestió.

A Calafell l'Ajuntament va llençar una política de participació ciutadana #DecidimCalafell en la que els veïns decideixen on invertir part del pressupost i el superàvit. Durant la pandèmia el municipi ha centrat molts esforços i recursos en pal·liar l'efecte negatiu del COVID 19 en l'economia local. Amb quina cara ha d'anunciar ara, un alcalde, sigui del color que sigui, que els excedents municipals els ha d'entregar al Ministerio de Hacienda i que no podrà complir en les ajudes i polítiques socials promeses degut a un enèsim espoli de l’estat.

No hi veig gaire futur a l'acord i vista la resposta del món local és més que probable que Sánchez faci marxa enrere i el projecte decaigui de manera natural. No tindrà gaire recorregut però si és molt representatiu de la situació econòmica, social i territorial, d'un Estat en descomposició absoluta.

La vinguda de República Independent Catalana (RIC) no és solament inevitable, és imprescindible per la subsistència i el futur del país. Però per mi es sobretot una oportunitat única e històrica de construir un estat modern, de progrés, socialment just, descentralitzat i amb participació popular.

Els municipis són les estructures d'estat més properes al poble i són de facto els encarregats de gestionar el dia a dia i la qualitat de vida dels ciutadans, per tant la República haurà d'empoderar al màxim possible els ajuntaments. La Sobirania Municipal és clau per les societats del demà. Com més petits i descentralitzats són els estats són més eficients, menys corruptes i més democràtics.

Que arribi aviat o tard depèn de com de engrescador sigui el projecte i de la nostra capacitat d'explicar-lo per ampliar la base popular.

Els municipalistes hem de pensar en com volem que sigui el nostre paper a la RIC i construir-la sobre la sobirania municipal.

Carles Martin
ERC Calafell

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local