Ple municipal

Els comuns del Penedès reclamen un canvi profund en la regulació del sistema elèctric

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els grups d’En Comú Guanyem han impulsat la presentació als  respectius plens municipals i comarcals de les quatre comarques de la vegueria una moció que insta a un canvi profund del sistema de regulació del mercat elèctric per acabar amb la situació actual, de pujades i preus abusius en les tarifes de la llum i  talls de subministrament que es  justifiquen actualment per la situació oligopolística a Espanya i per les deficients infraestructures elèctriques.

Assenyalen que els problemes de regulació tenen el seu origen en la reforma del sector elèctric operada pels governs del PP i les seves derivades normatives - per exemple: la paralització de les inversions en energies renovables- que han articulat un sistema subordinat als interessos d'un poderós oligopoli empresarial, que genera notables disfuncionalitats en la nostra economia.  

Els preus de l'electricitat per a les famílies són els cinquens més cars de la UE, el que llasta la capacitat de consum de moltes llars i contribueix a un alt nivell de pobresa energètica.

Per contra amb el sistema actual de fixació de preus fruit de la "liberalització" del sector”  ha anat generant els anomenats "beneficis caiguts de cel" -de l'ordre de 700 milions d'euros anuals de mitjana des del 1997 segons algunes estimacions-.  Les grans corporacions elèctriques, és a dir, Iberdrola, Naturgy i Endesa van arribar als 13'6 milions d'euros de beneficis diaris. Els guanys obtinguts per aquestes empreses, 4.983 milions d'euros, els beneficis del sector elèctric creixen a un ritme 35 vegades superior a l'augment del consum d'electricitat. Les tres companyies concentren més d'un 80% del mercat espanyol.

Al mateix temps, es calcula que a Catalunya, el 18,7% de la població destina més d'un 10% de la seva renda disponible de les despeses de la llar a l'energia, el 11,1% acumula retards de pagament en relació amb el seu habitatge principal i el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada. El sector elèctric ha de passar de servir les grans multinacionals a posar-se al servei de les persones, i el protagonisme dels poders públics en la regulació i la intervenció en el sector ha de ser molt superior al que és a l’actualitat per tal d’avançar cap a un model d’energia més assequible que redueixi de forma substancial el rebut de la llum i pugui prestar un millor servei per a tota la ciutadania.

Una combinació de factors que ha deixat sense subministrament, de manera permanent o repetitiva diferents punts del territori. A més es dona la coincidència perversa que als barris i viles on viuen el sectors populars del nostre país és on s’han produït més interrupcions del servei elèctric, menys inversió en manteniment han fet les companyies i més taxa de pobresa energètica hi ha.

La moció entre altres, demana a l’Estat la realització d’una auditoria sobre l’origen del deute elèctric i el valor real de la producció elèctrica, l’impuls a les comunitats energètiques locals. Sol·licita al govern de la Generalitat que sancioni les operadores elèctriques per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania i per l’incompliment de l’obligació de subministrament d’energia i insta les companyies distribuïdores al sanejament i modernització de les instal·lacions elèctriques, contribuint així a la millora de la qualitat del servei.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local