Via pública

Força BCIN!

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La primera imatge que tenim de Vilafranca quan el tren s’atura a l’estació és el conjunt de cellers del carrer del Comerç. Es tracta d’un conjunt arquitectònic singular que identifica la vila als ulls dels viatgers. “Efectivament, he arribat a la capital del vi “ deu pensar més d’un quan contempla l’skyline que ofereix la nostra ciutat.

El conjunt històric de l’arquitectura del vi de Vilafranca és únic al país i constitueix un testimoni d’una època en la que Vilafranca va ser un gran centre del comerç del vi i de l’aiguardent. Contemplant els cellers podem imaginar-nos el carrer del Comerç bullint d’activitat, fent de gran moll de càrrega de botes de vi comú a partir del 1865 – any de l’arribada del ferrocarril a la vila – i de vi de qualitat ja al segle XX.

Aquest conjunt no és només identitat, història i art, sinó que també és futur. Com a zona de nova centralitat on se situa, molts són els usos, tant públics com privats, que poden acollir els cellers; des de la segona biblioteca de la vila, fins a activitats comercials vinculades o no amb l’enoturisme.

Fa un any el govern de Vilafranca, al qual sembla que li faci nosa el patrimoni, va rebutjar una moció presentada per ERC per tal que aquest conjunt, la continuïtat del qual no tenim gens assegurada, fos declarat Bé Cultural d’Interès Nacional ( BCIN ).

El mes de novembre passat el grup impulsor del patrimoni històric de l’arquitectura del vi de Vilafranca va lliurar al Departament de Cultura un excel·lent dossier que acompanyava la sol·licitud formal per tal que el conjunt fos declarat BCIN per la Generalitat. La iniciativa, coliderada per l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha comptat amb l’adhesió del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya ( COAC ), l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic ( AADIPA ), SOS Monuments, L’Agrícol, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, i Bosc Verd. El suport que el nostre govern va negar al potencial BCIN contrasta amb l’èxit de la xerrada que el grup promotor va impartir el 26 de gener al COAC, convidat per aquest organisme, i en la que eminències com l’especialista en Cerdà, Salvador Tarragó, expressaren el seu entusiasme davant la iniciativa.

Des d’ERC volem recolzar plenament la iniciativa i confiem que la ciutat no perdi aquest tren. Força BCIN!       

Salvador Campamà. Historiador i regidor d’ERC a Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local