Pacte Contra la Segregació Escolar

La Coordinadora d’AMPA de Vilafranca del Penedès vol fer front a les situacions de segregació escolar

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Davant la possible aprovació del Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya i la proximitat de les preinscripcions per al curs 2021 - 2022, la Coordinadora d’AMPA de Vilafranca del Penedès vol fer algunes consideracions al respecte.

La Coordinadora continua treballant per buscar camins que permetin fer front a les situacions de segregació que es donen a escoles i instituts de la nostra ciutat. Unes situacions que s’han vist agreujades per la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, el nou decret d’admissió és un pas més en la lluita contra la segregació escolar a Catalunya i una eina fonamental en el camí per a assolir la veritable equitat educativa entre tots els centres sufragats per fons públics, també a Vilafranca del Penedès.

El nou decret d'admissió és fruit del Pacte Contra la Segregació Escolar, signat pels màxims responsables de desenvolupar la planificació educativa i de gestionar i prestar el servei a Catalunya, inclòs l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. L’objectiu del decret és facilitar el repartiment equilibrat d'alumnes entre centres educatius públics i concertats a través de diferents mesures. L’establiment del principi de coresponsabilitat dels ajuntaments en la programació de l’oferta educativa i en la reducció de la segregació escolar en els seus municipis; la regulació del procediment per a la reserva de places per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu; la reducció del nombre màxim d’alumnes per grup; o la promoció de la participació de l'alumnat en situació socioeconòmica desfavorida en les activitats complementàries i en els serveis escolars, són algunes de les mesures que es contemplen en el decret.

Malgrat que un marc legal com el que pugui oferir el nou decret és imprescindible, no hi ha dubte que tampoc serà una quimera. Des de la Coordinadora d’AMPA de Vilafranca es considera que cal tenir sobre la segregació escolar una perspectiva global en l’àmbit de la ciutat i promoure la col·laboració entre tots els agents de la comunitat educativa per millorar l’equitat entre infants i joves escolaritzats a la vila. Ciutats com Reus, Manlleu o Manresa han tirat endavant pactes de ciutat per reduir els seus nivells de segregació escolar aplicant mesures concretes com, per exemple, un nou criteri d’identificació d’alumnes NESE (Necessitats específiques de suport educatiu) que inclou aquells que potencialment desconeguin les dues llengües oficials o l’acord entre tots els centres per reduir ràtios.

La segregació escolar es produeix quan la població més vulnerable i l’alumnat d’origen estranger està distribuït de manera desigual i es concentra en uns determinats centres educatius, més enllà de la segregació urbana que pugui existir en un determinat entorn.

Segons dades de la Sindicatura de Greuges de Catalunya i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya el nivell de segregació escolar a Vilafranca es considera alt. L’índex de dissimilitud* a les etapes d’Infantil i Primària a Vilafranca era del 0’27 el curs 2013 - 2014. Al curs 2018 - 2019, aquesta xifra pujava al 0’34 i, en el cas de Secundària, se situava en 0’14.
Font: https://www.criar.cat/noticia/138/afecta-segregacio-escolar-al-teu-municipi

*L’índex de dissimilitud en la distribució de l’alumnat estranger mesura la proporció del grup analitzat que hauria de canviar d’escola per aconseguir una distribució perfectament igualitària. Oscil·la entre 0 i 1, essent la situació de perfecta igualtat 0 i la de màxima desigualtat, 1.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local