Segona República

Des de Vilanova en Comú reivindiquem la defensa dels valors republicans

Des de Vilanova en Comú reivindiquem la defensa dels valors republicans. EIX

Des de Vilanova en Comú reivindiquem la defensa dels valors republicans. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 14 d'abril de 2021 es commemoren els 90 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola. La República va néixer després d’unes eleccions municipals que van donar la victòria a les forces republicanes, arran d’un sentiment de rebuig a la manca de tradició democràtica, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol i els anhels de llibertat desenvolupats des de la Primera República, així com la il·lusió amb un nou programa de canvi social que trencava amb la vella Espanya cacic de la Restauració. Aquell mateix dia, Alfons XIII partia a l’exili, obrint la porta al nou règim republicà arreu de l’Estat i a la instauració d’una Generalitat republicana a Catalunya. Per tant, s’obria un nou període de reformes econòmiques i socials de base popular i en defensa del benestar de les classes treballadores de la nostra ciutat, de Catalunya i d’Espanya.

La seva Constitució, una de les més democràtiques i avançades d’aquell temps a Europa, definia l’Estat espanyol com “una república democràtica de treballadors de tota classe, que s’organitza en règim de llibertat i de justícia”.

Entre els seus principals avenços socials, cal destacar que la Segona República va obrir la porta a la participació política de les dones, conquerint el dret a vot i l’any 1932 participant per primera vegada en unes eleccions, així com l’aprovació del matrimoni civil o el dret al divorci, que va permetre a les dones de la República conquerir drets bàsics.

També es va avançar en la incorporació de l’educació i la cultura com a pilars socials bàsics, laics i universals. Es va desenvolupar la Llei de la Reforma Agrària, el moviment obrer va adquirir un major protagonisme, la separació entre l’Estat i l’Església va esdevenir una realitat, i van instaurar-se mesures pel control democràtic dels cossos armats, entre altres.

El cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 va truncar tot aquest procés, i de la primavera republicana es va passar, després d’una devastadora guerra civil, a la llarga nit de la dictadura franquista. Molts vilanovins i vilanovines van patir una dura guerra i una cruenta postguerra, amb camps de treballs forçats, depuracions, detencions i tortures. Sota un clima de por i clandestinitat es va anar sobrevivint sota un règim nacional catòlic.

Joan Carles de Borbó va arribar a ser rei per la voluntat de Franco, imposant així la forma d’Estat que havia de tenir Espanya. Després de 23 anys de la consulta de la Constitució i amb una societat política ben diferent, i partint de l’existència d’una realitat plurinacional, és l’hora de que la ciutadania pugui decidir sobre el seu model polític, institucional, territorial i escollir la forma d’Estat, pronunciant-se lliurement i democràticament a través d’un referèndum.

Els esdeveniments dels darrers anys al voltant de la Casa Reial, en especial del Rei Emèrit, posen de manifest (encara més) la nul·la qualitat democràtica del país, i més quan els partits que sustenten el règim del 78 es neguen a investigar els actes de Joan Carles I.

A Vilanova en Comú ens sentim hereves dels valors de la II República. Avui defensem la fraternitat entre les persones, vinguin d’on vinguin, perquè volem promoure ciutats basades en la solidaritat i el respecte cap a les generacions futures, pensant en una ciutat sostenible, on la vida i la defensa del planeta garanteixin un llegat net.

Després de mesos de pandèmia sabem que cal construir societats on l’educació, la sanitat, la cultura, l'habitatge, l’oci i el treball estiguin a l’abast de tothom. Lluny dels discursos xenòfobs i racistes d’alguns, hem de confrontar-los amb  valors d’igualtat i de llibertat.

Des de Vilanova en Comú creiem imprescindible remuntar la crisi sanitària, social i econòmica mitjançant els valors de la llibertat, de la igualtat i de la fraternitat que van guiar els homes i les dones de la República, que reivindiquem avui i que volem que inspirin la Vilanova futura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local